Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – postępy 2009

Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – postępy 2009
24.06.2010

prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak1, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska1,2
____________________________________________
1 Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
2 Szkoła Zdrowia Publicznego Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie

Skróty: AHA – American Heart Association, BMI – wskaźnik masy ciała, ChNS – choroba niedokrwienna serca, ChSN – choroba sercowo-naczyniowa, CIMT – grubość błony wewnętrznej i środkowej tętnicy szyjnej, CRP – białko C-reaktywne, EPA – kwas eikozapentaenowy, HDL-C – cholesterol frakcji HDL, LA – kwas linolowy, LDL-C – cholesterol frakcji LDL, MUFA – jednonienasycone kwasy tłuszczowe, PUFA – wielonienasycone kwasy tłuszczowe, SFA – nasycone kwasy tłuszczowe, TFA – kwasy tłuszczowe trans

Od lat wiadomo, że choroby sercowo-naczyniowe (ChSN) są przyczyną największej liczby zgonów w krajach rozwiniętych. Znane są także liczne czynniki ryzyka tych chorób. Zebrano ponadto dowody, że zmniejszenie intensywności czynników ryzyka owocuje zmniejszeniem umieralności na choroby układu krążenia. Przyjmuje się pogląd, że na obecnym etapie rozwoju kardiologii nakazem chwili jest wdrażanie profilaktyki poprzez zwalczanie czynników ryzyka.

O tym się mówi

  • E-biurokracja, czyli tysiąc godzin pracy
    Jeżeli przyjmiemy, że świadczeniodawców POZ jest w Polsce ok. 6,5 tys. i każdy z nas poświęci na wypełnianie SZOI co najmniej 10 minut, to razem przyniesie to grubo ponad tysiąc godzin pracy lekarzy – mówi Tomasz Zieliński, wiceprezes Polskiej Izby Informatyki Medycznej.
  • Premier o kole zamachowym
    Służba zdrowia to wyzwanie dla budżetu i każdej formacji politycznej. Nasz rząd podjął wyzwanie – stwierdził premier Mateusz Morawiecki podczas wystąpienia w ramach drugiej konferencji z cyklu narodowej debaty „Wspólnie dla zdrowia”, która w środę odbywała się w Krynicy.
  • Skok na niezależność zawodową rezydentów
    Na zamieszaniu wokół deklaracji rezydenckich dyrektorzy niektórych szpitali próbują ugrać kosztem młodych lekarzy gwarancję bezpieczeństwa kadrowego własnych placówek.