Skróty: ESPEN – European Society for Clinical Nutrition and Metabolism;
NRS – Nutritional Risk Screening
Zaburzenia odżywiania i ich następstwa stanowią dziś największe wyzwanie, przed którym staje ludzkość. Ocenia się, że spośród około 7 miliardów ludzi zamieszkujących Ziemię 1/3 jest niedożywionych, 1/3 prawidłowo odżywionych, a 1/3 ma nadwagę i otyłość. Tak więc 2/3 ludności cierpi na zaburzenia odżywiania, które niezależnie od tego czy są następstwem ujemnego (niedożywienie), czy dodatniego (przeżywienie) bilansu energetycznego pogarszają jakość życia i są bezpośrednią przyczyną licznych chorób, których leczenie pochłania miliardy euro rocznie.
1 Ostatnie lata przyniosły niebywały rozwój zweryfikowanych klinicznie metod badań przesiewowych umożliwiających wczesne rozpoznanie związanych z chorobą zaburzeń odżywiania. Jednak ciągle brakuje optymalnych, powszechnie akceptowanych definicji dla poszczególnych rodzajów i stopni zaburzeń odżywiania uwzględniających patofizjologię, następstwa i podstawy terapeutyczne.