mp.pl to portal zarówno dla lekarzy jak i pacjentów. Prosimy wybrać:

Czy jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zgonu?

Jedzenie orzechów a ryzyko zgonu

27.01.2014
Omówienie artykułu: Association of nut consumption with total and cause-specific mortality
Y. Bao i wsp.
The New England Journal of Medicine, 2013; 369: 2001–2011

Opracowali: Karolina Moćko, prof. Roman Jaeschke MD MSc
Konsultowała dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Skróty: BMI – wskaźnik masy ciała, CI – przedział ufności, HR – hazard względny

Metodyka: 2 prospektywne badania kohortowe – Nurses’ Health Study (NHS; 1980–2010) i Health Professionals Follow-up Study (HPFS; 1986–2010)

Populacja: 76 464 kobiety (spośród 121 700 uczestniczących w badaniu NHS) i 42 498 mężczyzn (spośród 51 529 uczestniczących w badaniu HPFS) w wieku śr. 60 lat, którzy wypełnili kwestionariusz dotyczący nawyków żywieniowych, uwzględniający m.in. spożycie orzechów (na początku badań, a następnie co 2–4 lat do ich zakończenia)

Wybrane treści dla pacjenta:

O tym się mówi

  • Polityczny danse macabre wokół zdrowia
    Minister zdrowia powinien być jednym z najważniejszych członków rządu, najlepiej gdyby miał funkcję wicepremiera – powtarzają od lat eksperci.
  • Bezczynność w obliczu prywatyzacji zdrowia
    Jeśli mamy walczyć o poprawę dostępności świadczeń, należałoby skoncentrować się na przeciwdziałaniu wyprowadzania kolejnych zakresów świadczeń zdrowotnych do sektora prywatnego, co właśnie obserwujemy – mówi dr Tadeusz Jędrzejczyk.
  • "Wybijcie sobie z głowy system no fault"
    Istnieje wręcz ryzyko, że biegły może zostać dobrany pod kątem tezy, jaką postawi prokurator – prof. Andrzej Matyja, Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej komentuje utworzenie przez Ministerstwo Sprawiedliwości Instytutu Ekspertyz Medycznych.