15 maja zniesienie obowiązku noszenia maseczek na otwartym powietrzu - strona 2

07.05.2021
Klaudia Torchała

Jak wskazano w dokumencie, do 14 maja posiłki dla gości hotelowych mogą być dostarczane do pokoju tylko wtedy, gdy goście spędzą w obiekcie co najmniej jedną dobę. Lokale gastronomiczne do 14 maja będą mogły sprzedawać posiłki tylko na wynos.

Rozporządzenie zakłada, że od 15 maja do 28 maja restauracje będą mogły serwować posiłki w ogródkach gastronomicznych. Będzie też to dotyczyło sprzedaży na stacjach paliw. Przewidziano, że co drugi stolik w ogródku będzie musiał pozostać wolny, a odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Jak czytamy w rozporządzeniu, od 29 maja do 5 czerwca b.r. poza tym, że jedzenie będzie mogło być serwowane w ogródkach gastronomicznych, dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach i wydzielonych strefach gastronomicznych na stacjach paliw pod warunkiem, że klienci do czasu zajęcia miejsca będą mieli zakryte usta i nos. Zakrywanie ust i nosa obowiązywać będzie obsługę kelnerską.

Ponadto, w lokalu klienci będą mogli zajmować co drugi stolik; odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Z rozporządzenia wynika, że do 5 czerwca tego roku w obiekcie handlowym lub usługowym, na stacji paliw płynnych, w miejscu prowadzenia sprzedaży na targowisku należy nosić rękawiczki jednorazowe lub stosować środki do dezynfekcji rąk. Dodano, że na terenie obiektów handlowych obsługa ma dokonywać, w godzinach ich otwarcia, co najmniej raz na godzinę, dezynfekcji stanowiska kasowego lub stanowiska obsługi, lub dystrybutora na stacji paliw płynnych.

Z rozporządzenia wynika również, że do dnia 5 czerwca 2021 r. prowadzenie przez przewoźnika lotniczego działalności związanej z przewozem pasażerskim jest dopuszczalne, pod warunkiem zapewnienia płynów do dezynfekcji rąk na pokładzie, dezynfekcji statku powietrznego raz na dobę w przypadku wykonywania operacji lotniczych z pasażerami, lub po każdym locie z osobą chorą albo z podejrzeniem zakażenia chorobą zakaźną. Dezynfekcji statku powietrznego trzeba też będzie dokonywać każdorazowo po locie z pasażerami trwającym co najmniej 6 godzin.

Od 29 maja ponowna działalność klubów fitness, siłowni oraz basenów

Od 29 maja do 5 czerwca działalność będą mogły wznowić kluby fitness i siłownie, ale z limitem 1 osoby na 15 mkw powierzchni. Warunek nie dotyczy działalności polegającej na prowadzeniu siłowni, klubów i centrów fitness: „działających w podmiotach wykonujących działalność leczniczą przeznaczonych dla pacjentów; dla członków kadry narodowej polskich związków sportowych w sportach olimpijskich oraz zawodników przygotowujących się do igrzysk olimpijskich, igrzysk paraolimpijskich lub igrzysk głuchych” - dodano w rozporządzeniu.

Przywrócona zostanie również działalność basenów, aquaparków i obiektów sportowych zamkniętych, jednak z zachowaniem ograniczenia liczby korzystających z obiektów osób - „nie większej niż połowa obłożenia basenu, aquaparku, albo obiektu”. W obiektach sportowych na otwartym powietrzu dopuszczalne będzie udostępnienie publiczności maksymalnie 25 proc. liczby przewidzianych dla niej miejsc, co czwartego miejsca na widowni. Dodano, że w przypadku braku wyznaczonych miejsc na widowni widzowie będą musieli zachować między sobą dystans 1,5 m.

strona 2 z 2
Aktualna sytuacja epidemiologiczna w Polsce Covid - aktualne dane

COVID-19 - zapytaj eksperta

Masz pytanie dotyczące zakażenia SARS-CoV-2 (COVID-19)?
Zadaj pytanie ekspertowi!