Choroba Hashimoto a ryzyko nietolerancji pokarmowych

24.01.2020
prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała1, dr hab. n. med. Ewelina Szczepanek-Parulska1, dr n. med. Ewa Płaczkiewicz-Jankowska2
1 Katedra i Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, 2 Polski Instytut Evidence Based Medicine w Krakowie
Choroby tarczycy. Cz. 6. Miscellanea

Wybrane treści dla pacjenta
  • Zapalenie opryszczkowate skóry
  • Dieta bezglutenowa
  • Nietolerancja laktozy w celiakii
  • Hashimoto a celiakia - jakie badania wykonać, aby wykluczyć nietolerancję glutenu?
  • Badania serologiczne w celiakii
  • Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?
  • Celiakia
  • Choroby towarzyszące cukrzycy typu 1
  • Choroba Hashimoto - co to, objawy, badania, leczenie
  • Laktoza – co to jest i jakie są objawy nietolerancji laktozy

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.