Niniejszy artykuł został oparty na wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD).
W Polsce u coraz większej liczby osób stwierdza się nadwagę lub otyłość, co zwiększa u nich ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. Z czego wynika ten wzrostowy trend otyłości w naszym kraju?
Na pytanie odpowiada prof. dr hab. n. med Michał Holecki z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Autoimmunologicznych i Metabolicznych SUM w Katowicach.
prof. Katarzyna Ziemnicka
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
prof. Maciej Małecki
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków
Stosowanie rygorystycznej diety bezglutenowej u pacjentów z chorobą Hashimoto jest uzasadnione jedynie w przypadku współistnienia tej choroby z celiakią. Założenie, że taka dieta jest ogólnie zdrowa, to absolutnie błędne podejście – mówi dr hab. n. o zdr. dr med. Dorota Szostak-Węgierek – specjalista zdrowia publicznego, Przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.
Czy inne leki przeciwcukrzycowe mogą okazać się równie lub bardziej korzystne?
Czy powtarzające się epizody hipoglikemii u kobiety z cukrzycą ciążową, leczonej insuliną, mogą wpływać niekorzystnie na rozwój płodu? Jak postępować w takiej sytuacji?
56-letnia kobieta, od 3 lat leczona z powodu nadciśnienia tętniczego, która od pewnego czasu odczuwa ciągłe zmęczenie. Przypadek kliniczny analizują: endokrynolog, diabetolog i hipertensjolog.
Czy obecnie trwają badania, których wyniki mogą w niedalekiej przyszłości dopuścić do stosowania tego leku, przynajmniej u niektórych kobiet, zamiast insuliny?
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.