Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Picie kawy zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego

08.10.2015
Na podstawie: Zhang Y.P., Li W.Q., Sun Y.L. i wsp.: Systematic review with meta-analysis: coffee consumption and the risk of gallstone disease
Opracował lek. med. Władysław Januszewicz
Aliment. Pharmacol. Ther. 2015; 42: 637–48

Po herbacie kawa jest najbardziej rozpowszechnionym napojem na świecie. Postuluje się, że poprzez stymulację uwalniania cholecystokininy, pobudzanie kurczliwości pęcherzyka żółciowego i zmniejszanie krystalizacji cholesterolu w żółci zmniejsza ona ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych. Dotychczasowe badania dotyczące tego zagadnienia nie dawały jednoznacznych rezultatów. W odpowiedzi badacze z Chin dokonali metaanalizy z uwzględnieniem wszystkich dostępnych badań na ten temat. Po szczegółowym przeglądzie literatury uwzględnili oni 6 badań klinicznych (z czego 5 miało konstrukcję badań prospektywnych) dotyczących łącznie 11 477 pacjentów z kamicą pęcherzyka żółciowego.

Wynik metaanalizy (uwzględniający jedynie badania prospektywne) wykazał, że spożywanie kawy, rozumiane jako regularne picie co najmniej jednej filiżanki kawy dziennie, zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego o około 17% w porównaniu z osobami spożywającymi mniejsze ilości kawy (RR (relative risk) = 0,83; 95% CI, 0,76–0,89). Analiza wykazała również równomierne zmniejszanie ryzyka kamicy związane z dawką. U osób spożywających 2, 4 filiżanki i 6 filiżanek kawy dziennie ryzyko względne rozwoju kamicy zmniejszało się i wynosiło odpowiednio 0,89 (95% CI 0,79–0,99), 0,81 (95% CI, 0,72–0,92) i 0,75 (95% CI, 0,64–0,88). Należy dodać, że odwrotną zależność stwierdzono u kobiet. Obserwacja ta otwiera dyskusję na temat wpływu płci na mechanizmy patofizjologiczne kamicy pęcherzyka żółciowego.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.