Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Tolerancja antybiotykoterapii

14.10.2020
prof. dr hab. n. med. Barbara Skrzydło-Radomańska, Katedra i Klinika Gastroenterologii z Pracownią Endoskopową, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Jak cytować: Skrzydło-Radomańska B.: Zespół jelita drażliwego. Med. Prakt., 2020; 4: 134–138

Skróty: IBS (irritable bowel syndrome) – zespół jelita drażliwego

Jakie są tolerancja antybiotyków i ich działanie w leczeniu eradykacyjnym Helicobacter pylori u chorych na IBS?

Tolerancja antybiotykoterapii, zwłaszcza w schemacie 4-lekowym, który powinien być leczeniem pierwszego wyboru w eradykacji H. pylori w Polsce (ze względu na częstość oporności na klarytromycynę >15%), jest niewątpliwie nie najlepsza nawet wśród osób bez IBS. Gdy takie leczenie trzeba jednak przeprowadzić, pomocne w jego tolerowaniu są właśnie probiotyki (w wielu badaniach potwierdzono korzystny wpływ zwłaszcza Saccharomyces boullardii).1

Piśmiennictwo:

1. Malfertheiner P., Megraud F., O’Morain C.A. i wsp.; European Helicobacter and Microbiota Study Group and Consensus panel: Management of Helicobacter pylori infection – the Maastricht V/Florence Consensus Report. Gut, 2017; 66: 6–30

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.