Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Diagnostyka nadwrażliwości na gluten niezwiązanej z celiakią

16.06.2017
Prof. Paul Moayyedi
McMaster University, Kanada

Prof. Paul Moayyedi - światowej sławy gastroenterolog, były redaktor American Journal of Gastroenterology, zaangażowany w tworzenie wielu wytycznych w dziedzinie gastroenterologii.

Czy istnieją testy diagnostyczne potwierdzające nadwrażliwość na gluten niezwiązana z celiakią? Czy prowadzi się w tym kierunku badania?

Paul Moayyedi: To bardzo interesujące zagadnienie i trwają badania nad różnymi przeciwciałami, które mogłyby wskazywać na występowanie tego zaburzenia lub pozwalały przewidzieć odpowiedź na dietę bezglutenową. Badania te są obecnie na zbyt wczesnym, eksperymentalnym etapie, aby wzbudzać entuzjazm, ale ich wyniki będą ważne w przyszłości, ponieważ – jak już wspominałem – nie istnieje żaden obiektywny test potwierdzający występowanie tej choroby i polegamy wyłącznie na odpowiedzi chorego na leczenie. Ta bardzo niejednoznaczna definicja choroby powoduje, że mamy do czynienia ze słabo określoną grupą pacjentów, a u części z nich objawy nie mają nic wspólnego z glutenem.

Nasz obszar zainteresowań obecnie ogranicza się do wykrywania przeciwciał przeciwko gliadynie, starego testu na celiakię. Ten test nie jest już stosowany w celiakii, ale może się okazać przydatny w nadwrażliwości na gluten niezwiązanej z celiakią i to stanowi przedmiot prowadzonych badań.

Zobacz także

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.