Czy ludzki mikrobiom może sprowokować wystąpienie celiakii lub na nią wpływać?

05.10.2017
Dr Alessio Fasano
Wywiad został zarejstrowany 10 czerwca 2017 r. podczas konferencji "Przepuszczalne jelita - problem interdyscyplinarny" zorganizowanej przez ALAB Laboratoria

Dr Alessio Fasano - gastroenterolog, pediatra, założyciel i dyrektor Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital.

Czy ludzki mikrobiom może sprowokować wystąpienie celiakii lub na nią wpływać?

Alessio Fasano: Do niedawna powiedziałbym „nie”, ponieważ do niedawna uważano, że predyspozycja genetyczna i spożywanie glutenu stwarzają warunki wystarczające do rozwoju tej choroby. Jednak z upływem czasu okazało się, że celiakia może się pojawić w każdym wieku, nawet w okresie starości, nie dlatego, że najpierw miała charakter subkliniczny, a następnie ujawniła się klinicznie, ale dlatego, że układ odpornościowy może zmienić swoje działanie w późniejszym okresie życia. Dlatego właśnie uważam, że – podobnie jak w wielu innych chorobach – mikrobiom może wpływać na zmiany epigenetyczne, które włączają geny stanowiące przyczynę ryzyka rozwoju celiakii u danej osoby w późniejszym czasie.

Wybrane treści dla pacjenta:
Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.