Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy ludzki mikrobiom może sprowokować wystąpienie celiakii lub na nią wpływać?

05.10.2017
Dr Alessio Fasano
Wywiad został zarejstrowany 10 czerwca 2017 r. podczas konferencji "Przepuszczalne jelita - problem interdyscyplinarny" zorganizowanej przez ALAB Laboratoria

Dr Alessio Fasano - gastroenterolog, pediatra, założyciel i dyrektor Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital.

Czy ludzki mikrobiom może sprowokować wystąpienie celiakii lub na nią wpływać?

Alessio Fasano: Do niedawna powiedziałbym „nie”, ponieważ do niedawna uważano, że predyspozycja genetyczna i spożywanie glutenu stwarzają warunki wystarczające do rozwoju tej choroby. Jednak z upływem czasu okazało się, że celiakia może się pojawić w każdym wieku, nawet w okresie starości, nie dlatego, że najpierw miała charakter subkliniczny, a następnie ujawniła się klinicznie, ale dlatego, że układ odpornościowy może zmienić swoje działanie w późniejszym okresie życia. Dlatego właśnie uważam, że – podobnie jak w wielu innych chorobach – mikrobiom może wpływać na zmiany epigenetyczne, które włączają geny stanowiące przyczynę ryzyka rozwoju celiakii u danej osoby w późniejszym czasie.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.