Stan wiedzy na temat biomarkerów z płynu zmian torbielowanych trzustki

Stan wiedzy na temat biomarkerów z płynu zmian torbielowanych trzustki
26.01.2018
Prof. Paul Moayyedi
McMaster University, Kanada
Rozmowa została zarejestrowana podczas McMaster International Review Course in Medicine (MIRCIM) w Krakowie

Prof. Paul Moayyedi - światowej sławy gastroenterolog, były redaktor American Journal of Gastroenterology, zaangażowany w tworzenie wielu wytycznych w dziedzinie gastroenterologii.

Jaki jest obecny stan wiedzy na temat biomarkerów z płynu zmian torbielowanych trzustki? Czy odgrywają one rolę w praktyce?

Paul Moayyedi: W praktyce żadną. To jak Święty Graal, który wciąż jest poszukiwany: chodzi o znalezienie mutacji genetycznej pozwalającej przewidzieć rozwój nowotworu złośliwego. Wprawdzie wiele w tej dziedzinie obiecywano, jednak dotychczasowe wyniki rozczarowują. Myślę, że trzeba to uczciwie powiedzieć.

Większość oznaczy antygen karcinoembionalny (CEA), ponieważ umożliwia on różnicowanie między torbielą śluzową a surowiczą. Może to być przynajmniej trochę pomocne, ale nie wskazuje, czy daną torbiel śluzową cechuje jakiekolwiek ryzyko zezłośliwienia, nie pozwala bowiem na różnicowanie między zmianą złośliwą a łagodną.

Stan wiedzy na temat biomarkerów z płynu zmian torbielowanych trzustki

Dodaj swoją opinię

Dodawanie komentarzy tylko dla zalogowanych osób zawodowo związanych z ochroną zdrowia i uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi oraz studentów medycyny.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.