Wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii z 2014 r.
Aktualizacja z 2017 r.: Postępowanie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori
1 Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Onkologii Klinicznej, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie, 2 Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie, 3 Klinika Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, 4 Katedra Pielęgniarstwa, Wydział Medyczny, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, 5 Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie, 6 Katedra i Klinika Gastroenterologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Jak cytować: Bartnik W., Celińska-Cedro D., Dzieniszewski J., Łaszewicz W., Mach T., Przytulski K., Skrzydło-Radomańska B.: Wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące diagnostyki i leczenia zakażenia Helicobacter pylori. Med. Prakt., 2014; 5: 46–60
Skróty: GERD (gastroesophageal reflux disease) – choroba refluksowa przełyku, IPP – inhibitor pompy protonowej, ITP (idiopathic thrombocytopenic purpura) – samoistna plamica małopłytkowa, NSLPZ – niesteroidowe leki przeciwzapalne
Zakażenie Helicobacter pylori (H. pylori) jest
powszechne. Około 50% ludności świata jest zakażone
tym drobnoustrojem. Stopień zakażenia
różni się w zależności od regionu geograficznego. W Europie Zachodniej, Ameryce Północnej i Australii zakażone jest 20–40% populacji, a w Ameryce Południowej, Afryce i na niektórych
obszarach Azji odsetki te dochodzą do 100%. Według
danych z 2004 roku w Polsce zakażenie dotyczyło
84% osób dorosłych i 32% dzieci do 18. roku
życia, co stawia nas w czołówce krajów europejskich o dużym rozpowszechnieniu zakażenia.1
Rezerwuarem H. pylori jest człowiek, u którego
bakterie bytują w środowisku mikroaerofilnym
pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe w części przedodźwiernikowej żołądka.
Komórki bakteryjne wytwarzają ureazę – enzym
rozkładający mocznik do amoniaku i dwutlenku
węgla. W środowisku wodnym amoniak tworzy
jony amoniowe o oddziaływaniu zasadowym, dzięki
czemu H. pylori może przetrwać w kwaśnym
środowisku żołądkowym. Bakterie przenoszą się
od człowieka do człowieka. Do zakażenia dochodzi
przeważnie w dzieciństwie w obrębie własnej
rodziny (między rodzicami a dziećmi lub między
rodzeństwem).2