Aktualności

  • Aplikacja do ćwiczeń psychicznych wspomagających chudnięcie

    Ćwiczenia z zakresu kontroli poznawczej są obiecującym narzędziem w leczeniu problemów behawioralnych, takich jak niezdrowe odżywianie. Celem zespołu projektu CCT jest opracowanie skutecznych metod zmiany nawyków związanych z odżywianiem.

  • Olsztyn - lekcje o zdrowej żywności

    Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie poprowadzą lekcje na temat żywności, jej wartości odżywczych i wpływie na zdrowie. Wykłady online są adresowane m.in. do uczniów i studentów zainteresowanych zdrowym odżywianiem.

  • Kraków - wyróżnienie VBHC Dragon’s Grant dla Centrum Chirurgicznego Leczenia Otyłości

    Za nami pierwsza polska edycja prestiżowego konkursu „Wartość w medycynie Dragon's Grant & Endorsement”, którego organizatorem jest Polska Koalicja Medycyny Personalizowanej, Instytut Innowacji i Odpowiedzialnego Rozwoju INNOWO, Centrum Ochrony Zdrowia przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie oraz Decision Institute /VBHC Center Europe.

  • Nowe przepisy ograniczają ilość tłuszczów trans

    Od kwietnia obowiązuje zakaz wprowadzania do obrotu produktów z wysoką zawartością tłuszczów trans, czyli izomerów trans kwasów tłuszczowych. Składnik ten – mogący prowadzić np. do chorób serca – znajduje się m.in. w ciastkach, słonych przekąskach czy margarynach i zdaniem WHO przyczynia się do przedwczesnej śmierci nawet 500 tys. osób rocznie.

  • Pandemia związana z nasileniem zaburzeń odżywiania i niezdrowych nawyków żywieniowych

    Pandemia COVID-19 jest wyraźnie związana z rozwojem sześciu niezdrowych zachowań żywieniowych wśród ludzi – ujawniło badanie przeprowadzone na University of Minnesota. Niestety ma też wpływ na wzrost przypadków zaburzeń odżywiania.

  • Konferencja ”Vege Day" już 24 kwietnia!

    Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji UJ CM zaprasza na konferencję “Vege Day”.

  • 42 proc. Polaków przytyło podczas pandemii

    W trakcie pandemii Polacy znacznie ograniczyli aktywność fizyczną. Przyczyniło się to w dużym stopniu do tycia mieszkańców naszego kraju. Aż 42 proc. z nas przybrało na wadze średnio 5,7 kg – wynika z sondażu Ipsos COVID 365+

  • Ratownictwo gotowe na otyłość olbrzymią?

    Coraz większa liczba pacjentów z nadwagą i otyłością wymusza odpowiednie przygotowanie systemu zdrowia także pod względem sprzętu wykorzystywanego do opieki nad tymi pacjentami w ratownictwie.

  • NFZ wprowadził Rodzinny Plan Żywieniowy na podstawie diety DASH

    Na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia pojawił się Rodzinny Plan Żywieniowy na podstawie diety DASH. Jak powiedziała Barbara Pawlos, rzecznik opolskiego oddziału NFZ, najnowsza wersja programu uwzględnia potrzeby najmłodszych - w wieku od 4 do 17 lat.

  • Amerykanie tyli w trakcie lockdownów

    Dorośli Amerykanie tyli w tempie średnio ok. 0,8 kg miesięcznie w  trakcie nakazów pozostania w domach wprowadzonych przez władze z  powodu pandemii - wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.

540 artykułów - strona 1 z 54

Gdzie kierować?

Przedstawiamy aktualny wykaz poradni leczenia otyłości posiadających umowę z NFZ, uzdrowisk i szpitali (stan na 10.2020 r.)

Talerz zdrowego żywienia

źródło grafiki: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.