Aktualności

  • "Nie ma innej choroby tak przezroczystej"

    5 marca w Centrum Symulacji Medycznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie została zorganizowana konferencja pn. „Otyłość pandemią XXI wieku” skierowana do młodzieży szkół ponadpodstawowych. Na wydarzenie złożyły się wykłady i warsztaty praktyczne.

  • Stronnicze badania systemu Nutri-Score?

    Naukowcy z Holandii dokonali przeglądu wszystkich dostępnych badań naukowych dotyczących systemu znakowania żywności Nutri-Score.

  • Profilaktyka i leczenie otyłości przerosły system

    System opieki zdrowotnej nie zapewniał kompleksowej opieki osobom cierpiącym na nadwagę, otyłość czy ich powikłania – wskazuje NIK.

  • Otyłość. Leczyć, po prostu

    Jeśli otyłość, rozumiana jako choroba, jest problemem co czwartego Polaka, jest oczywiste, że tradycyjne sposoby na radzenie sobie z nią są po prostu nieskuteczne, że konieczna jest zmiana podejścia.

  • Ponad miliard ludzi żyje z otyłością

    Wskaźniki otyłości wśród dzieci i młodzieży na całym świecie wzrosły czterokrotnie w latach 1990-2022, a wskaźniki otyłości wśród dorosłych wzrosły ponad dwukrotnie.

  • Korzyści dla organizmu z postu przerywanego

    Obniżenie ciśnienia krwi i tętna, lepszy poziom cukru, poprawa synchronizacji z rytmem dobowym – między innymi na takie korzyści płynące ze stosowania postu przerywanego zwrócili uwagę naukowcy z Holandii i Danii.

  • Problem wielkiej wagi

    Trzech na pięciu Polaków ma nieprawidłową masę ciała, co czwarta kobieta i co trzeci mężczyzna cierpi na otyłość. Co gorsza, polskie dzieci i nastolatki tyją najszybciej w Europie, co bardzo szybko odbije się na obciążeniu systemu ochrony zdrowia.

  • Niewielkie zmiany w diecie mogą zmniejszyć ślad węglowy o 25%

    Naukowcy z Uniwersytetu McGill znaleźli dowody na to, że częściowe zastąpienie czerwonego i przetworzonego mięsa pokarmami z białkiem roślinnym może wydłużyć życie i złagodzić zmiany klimatyczne.

  • Projekt ustawy o zawodzie dietetyka

    Podczas inauguracyjnego posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Leczenia Żywieniowego złożono na ręce Przewodniczącego Zespołu oczekiwany przez dietetyków oraz pozostałe środowiska medyczne projekt ustawy o zawodzie dietetyka.

  • Szkodliwość wysokoprzetworzonej żywności

    Diety bogate w wysokoprzetworzone produkty mogą być szkodliwe – wskazują wyniki badania opublikowanego w „The BMJ”. Potrzebne są pilne działania, które zmniejszą spożycie tego typu żywności i pozwolą na lepsze zrozumienie mechanizmów łączących wysokoprzetworzoną żywność ze złym stanem zdrowia.

797 artykułów - strona 1 z 80

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest