Aktualności

  • Im dłuższa otyłość, tym większe ryzyko raka

    Ryzyko zachorowania na raka u kobiety po menopauzie może zależeć od tego, jak długa była ona otyła i miała nadwagę – wykazały badania opublikowane przez „PLOS Medicine”.

  • GIS daje czas szkolnym sklepikom

    Sztandarowa drożdżówka powraca, ale chcemy, by sprostała nie tylko wymaganiom zdrowotnym, ale również by smakowała dzieciom. Dlatego dajemy wszystkim czas na przygotowanie się do nowych przepisów - mówi w wywiadzie dla "Dziennika Gazety Prawnej" Marek Posobkiewicz, główny inspektor sanitarny.

  • Coraz więcej firmy z cateringiem dietetycznym

    Firmy oferujące catering dietetyczny wyrastają jak grzyby po deszczu, a miejsca na rynku i tak nie brakuje – pisze "Puls Biznesu". Rynkowi sprzyjają: zwiększenie się liczby osób otyłych, moda na zdrowy styl życia i wzrost zamożności społeczeństwa.

  • Instytut Żywności i Żywienia edukuje w ramach projektu "Zachowaj Równowagę"

    Codzienny pośpiech i wykształcone przez lata złe nawyki żywieniowe to znaki naszych czasów – Instytut Żywności i Żywienia, w ramach projektu Zachowaj Równowagę, postanowił przekazać Polakom materiały edukacyjne, które pomogą w podejmowaniu właściwych wyborów żywieniowych.

  • Spożycie mięsa przyczynia się do globalnego problemu otyłości

    Mięso przyczynia się do rozwoju otyłości w takim samym stopniu, jak cukier, i na równi z nim odpowiada za światową epidemię tej choroby – uważają naukowcy z Australii. – Powinniśmy ostrzegać konsumentów przed nadmiernym spożyciem mięsa, tak jak ostrzegamy ich przed cukrem – dodają.

  • Hamankiewicz: Rząd powinien wpływać na obniżenie spożycia cukru

    Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zaapelowało do Rady Ministrów o podjęcie działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru.

  • Godzina ruchu dziennie równoważy etatowe siedzenie

    Godzina aktywności fizycznej dziennie zmniejsza ryzyka zdrowotne spowodowane ośmiogodzinnym siedzeniem - przekonują naukowcy w "The Lancet".

  • Gen CREBRF zwiększa ryzyko otyłości o 30-40%

    Nowo odkryty wariant genu CREBRF zwiększa ryzyko otyłości bardziej niż wszystkie dotąd poznane ludzkie geny - aż o 30-40% – informuje pismo „Nature Genetics”.

  • Siedzenie za kółkiem powoduje otyłość

    Osoby prowadzące samochód godzinę i więcej dziennie są bardziej otyłe od tych, które mniej jeżdżą samochodem, donoszą naukowcy.

  • W chłodzie łatwiej walczyć z nadwagą

    Obniżenie temperatury otoczenia może pomóc obniżyć wagę ciała. Są na to nowe dowody. Kiedy bowiem przebywa się w chłodzie, flora bakteryjna jelit zmienia się i może pomóc w walce z nadwagą - uważają polscy badacze, którzy zbadali to zjawisko na myszach.

811 artykułów - strona 62 z 82

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest