×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy niemowlę, u którego stosowana jest dieta wegetariańska i u którego stwierdza się niedokrwistość, powinno otrzymać preparaty żelaza?

dr hab. n. med. Andrea Horvath, dr hab. n. med. Piotr Dziechciarz
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Jeśli tak – to czy na stałe, czy do momentu unormowania stężenia hemoglobiny?


Fot. pixabay.com

Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza należy do najczęstszych zaburzeń zarówno u wegetarian, jak i u osób spożywających mięso. W populacji niemowląt, w której zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest kilkukrotnie większe, ryzyko rozwoju niedokrwistości dodatkowo wzrasta.

Biodostępność żelaza w poszczególnych produktach żywnościowych różni się – w produktach pochodzenia zwierzęcego (żelazo hemowe – cielęcina, drób) wynosi około 20%, w mięsie ryb – około 12%, zaś w produktach roślinnych (żelazo niehemowe) nie przekracza 3%.

Z uwagi na biologiczną rolę żelaza u dzieci, u których stosowana jest ścisła dieta wegetariańska, powinno się przynajmniej raz, w drugim półroczu życia, skontrolować morfologię krwi i stężenie ferrytyny. Jeśli istnieją jakiekolwiek dodatkowe czynniki ryzyka wystąpienia niedokrwistości (np. niedokrwistość w trakcie ciąży u matki, wcześniactwo, ciąża bliźniacza), to oczywiście kontrola taka powinna być przeprowadzona już w pierwszym półroczu życia dziecka.

Dobrym alternatywnym źródłem żelaza niehemowego w diecie wegetarian są: zboża, rośliny strączkowe i orzechy. Biodostępność żelaza niehemowego poprawiają warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. papryka czerwona, pietruszka, pomidory, czerwone porzeczki, aronia). Stwierdzenie w badaniach laboratoryjnych cech niedoboru żelaza obliguje lekarza do wprowadzenia suplementacji farmakologicznej – dalsze leczenie i kontrole ustala się zawsze indywidualnie.

Piśmiennictwo

1. Fewtrell M., Bronsky J., Campoy C. i wsp.: Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2017; 64 (1): 119–132
08.12.2021
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych
  • Ostre wirusowe zapalenie wątroby u dziecka
  • Cukrzyca u dzieci
  • Toksoplazmoza u dzieci
  • Zakażenia układu moczowego u dzieci
  • Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego u dzieci
  • Moczenie u dzieci
  • Próchnica zębów mlecznych
  • Choroba Kawasakiego u dzieci
  • Odma opłucnowa u dzieci
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta