Dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia
Fot. pixabay.com
Według stanowiska Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki „dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa oraz dorastania, jak również dla sportowców”.1
Podsumowanie systematycznego przeglądu 22 badań (13 nad efektami zdrowotnymi u płodów i matek, 9 w kierunku niedoborów składników odżywczych) brzmiało podobnie: „wegańskie i wegetariańskie diety mogą być uznane za bezpieczne do stosowania w trakcie ciąży, pod warunkiem zwracania uwagi na zaspokojenie zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne”.2
W tym celu wysoce wskazana jest opieka dietetyka specjalizującego się w dietach wegetariańskich. Podstawową kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, jest ocena stanu odżywienia witaminą B12 i adekwatności spożycia tej witaminy.3
Piśmiennictwo
1. Melina V., Craig W., Levin S.: Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J. Acad. Nutr. Diet., 2016; 116 (12): 1970–19802. Piccoli G.B., Clari R., Vigotti F.N. i wsp.: Vegan vegetarian diets in pregnancy: danger or panacea? A systematic narrative review. BJOG, 2015; 122 (5): 623–633
3. Rizzo Rizzo G., Lagana A.S., Rapisarda A.M. i wsp.: Vitamin B12 among vegetarians: status, assessment and supplementation. Nutrients, 2016; 8 (12): pii: E767. Review