Fot. pixabay.com
Według stanowiska Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki: „dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa oraz dorastania, jak również dla sportowców”.
Podstawowym wyzwaniem towarzyszącym stosowaniu diety wegańskiej, w mniejszym stopniu wegetariańskiej, podczas adolescencji jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii, co wynika z sycącego wpływu błonnika przy jego małej kaloryczności. Podobnie jak w pozostałych okresach wzrastania, najważniejsze jest upewnienie się, czy w diecie uwzględnione są odpowiednie źródła i adekwatna ilość witaminy B12.
Stosunkowo częstym błędem, z jakim zdarza mi się spotykać, jest rozpoczynanie stosowania przez nastolatków diety wegetariańskiej nie tyle w miejsce diety tradycyjnej, co w modelu „dieta tradycyjna minus mięso”. Podstawowym zaleceniem, które pozwala zminimalizować ten błąd, jest uwzględnienie w codziennej diecie roślin strączkowych. Orzechy, pestki i suszone owoce również powinny znaleźć się w pierwszej linii rekomendacji dla wegetariańskich nastolatków jako produkty wysokoenergetyczne i odżywcze, a zarazem wygodne do spożycia poza domem jako przekąska.
Warto, aby zmiana sposobu żywienia rozpoczynała się od wizyty u dietetyka specjalizującego się w dietach wegetariańskich. Pozwoli to nie tylko ustalić koncepcję i praktyczną realizację jej założeń w adekwatnym żywieniowo wydaniu, ale też przedyskutować zrozumiałe obawy rodziców.