Tłumaczyła lek. Katarzyna Gregorczyk-Maślanka
Konsultowali: dr med. Paweł Matusik, prof. dr hab. med. Ewa Małecka-Tendera, Katedra i Klinika Pediatrii, Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
Skróty: AAP – Amerykańska Akademia Pediatrii, AHA – American Heart Association, BED – zespół gwałtownego objadania się, BMI – wskaźnik masy ciała, MI – rozmowa motywacyjna, NSC – napoje słodzone cukrem, OSA – obturacyjny bezdech senny, ZNJ – zespół nocnego jedzenia
Reprinted with permission of Slack, Inc., www.slack.com from Elizabeth P. Parks, Shiriki Kumanyika, Nicolas Stettler (2010). Practical application of the nutrition recommendations for the prevention and treatment of obesity in pediatric primary care. Pediatric Annals, 39 (3): 147–153.
Otyłość u dzieci przybrała charakter epidemii – w ciągu ostatnich 30 lat liczba otyłych dzieci zwiększyła się trzykrotnie, dlatego bardzo ważne stało się opracowanie skutecznej strategii zapobiegania i leczenia otyłości.1 Najważniejsza w tej kwestii pozostaje modyfikacja sposobu odżywiania i związanych z nim zachowań, wdrożenie aktywności fizycznej oraz rezygnacja z siedzącego trybu życia.2 Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej i siedzącego trybu życia omówiono w oddzielnych artykułach z tego cyklu.3,4 W niniejszym artykule przedstawiono natomiast zalecenia żywieniowe dotyczące zapobiegania nadwadze i otyłości u dzieci.