Rozpoznawanie i leczenie zaburzeń lipidowych u dzieci i młodzieży
04.05.2022
Omówienie artykułu: Wytyczne PTL/KLRWP/PTK/ PTDL/PTD/PTNT diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce 2021
Banach M., Burchardt P., Chlebus K. i wsp.
Lekarz POZ, 4/2021
Wybrane treści dla pacjenta
-
Wysoki poziom cholesterolu - kiedy należy przyjmować leki?
Bardzo dużo osób dorosłych ma podwyższone stężenie cholesterolu - w Polsce ponad 60%. Nie oznacza to jednak że każda z nich wymaga leczenia farmakologicznego.
-
Hipercholesterolemia
Hipercholesterolemią nazywamy zwiększone stężenie cholesterolu we krwi. To stan, który może towarzyszyć lub sprzyjać różnych chorobom, np. układu krążenia, jak zawał serca, udar mózgu i inne. Istnieją różne rodzaje hipercholesterolemii, a podczas leczenia zawsze wymagana jest zmiana stylu życia. Stosuje się także leki, przede wszystkim statyny.
-
Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?
Wśród produktów żywnościowych dostępnych na rynku i przeznaczonych do smarowania pieczywa wymienia się obecnie masło, margaryny miękkie oraz tłuszcze mieszane (będące połączeniem masła i olejów roślinnych lub masła i margaryny, tzw. miksy do smarowania). Produkty te charakteryzują się odmiennymi walorami smakowymi, składem kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie wartością odżywczą i zdrowotną.
-
Zdrowo się odżywiam i uprawiam sport a mój cholesterol rośnie - dlaczego?
Około 10 miesięcy temu zrobiłem sobie badania cholesterolu. Ważyłem wtedy 97 kg. Wyniki były tragiczne. Cholesterol całkowity 304, HDL 47, LDL 137, TG 360. Cukier na czczo - 150. Dramat. Poszedłem do lekarza rodzinnego, ten zapisał mi Ivistatynę i Avaminę, dał mi kilka ulotek i resztę kazał doczytać w internecie. Nie pozostało mi nic innego, jak wziąć sprawy w swoje ręce. Naczytałem się o dietach, ruchu itp. i do roboty. Zacząłem najpierw intensywnie spacerować, później pływanie, wreszcie bieganie.
-
Co zamiast statyn na cholesterol?
Mam wysoki cholesterol, ale nie mogę przyjmować statyn. Co robić?
-
Sterole i stanole roślinne
Sterole i stanole roślinne to związki, które naturalnie występują w produktach roślinnych, a przede wszystkim oleju rzepakowym, sojowym i oliwie z oliwek. Związki te mają zdolność zmniejszania stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Żywność wzbogacaną w sterole i stanole roślinne zaleca się w określonych sytuacjach klinicznych.
-
Jestem szczupła, a mimo to mam podwyższony poziom cholesterolu - dlaczego?
Jestem osobą szczupłą (BMI 19,5), aktywną, nie jem tłustych i smażonych potraw, a mimo
to wartość „złego” cholesterol przekracza u mnie dwukrotnie normę. W jaki sposób można
go zmniejszyć (oprócz stosowania mocnych leków)? Czy może to być uwarunkowane genetycznie?
-
Ciężka hipertriglicerydemia
Dyslipidemia to stan, w którym stężenia lipidów i lipoprotein krążących w osoczu wykraczają poza wartości uznane za prawidłowe.
-
Jakie mogą być konsekwencje niskiego cholesterolu?
Co oznaczają moje wyniki i jakie mogą być konsekwencje niskiego cholesterolu? Czy coś z tym robić? Mimo takiego stężenia cholesterolu mam zwapnienia małych naczyń wieńcowych i złóg w tętnicy w szyi?
-
Hipercholesterolemia – leczenie: leki na hipercholesterolemię
Celem leczenia hipercholesterolemii jest zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL we krwi do pożądanej u danego pacjenta wartości. Zawsze wymagana jest zmiana stylu życia. Jeśli to niewystarczające, lekarz zleci także leki, zwykle statyny. Leczenie hipercholesterolemii jest procesem przewlekłym.