Diagnostyka eozynofilii w chorobach alergicznych - kiedy jest konieczna?
24.10.2019
prof. Grzegorz Helbig
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Wybrane treści dla pacjenta
-
Czy nietolerancja laktozy u dziecka jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią?
Nietolerancja laktozy to obecnie szalenie modne i z pewnością mocno nadużywane rozpoznanie. W Internecie roi się od niskiej jakości zaleceń dla matek karmiących dotyczących sposobów zmniejszania zawartości laktozy w pokarmie za pomocą modyfikacji diet.
-
Alergia na leki
Alergia na leki to niespodziewana i szkodliwa reakcja występująca w czasie stosowania leku w dawce zalecanej przez lekarza.
-
Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
Przeglądając treści dostępne w Internecie, można znaleźć ogromną liczbę stron internetowych, których autorzy sugerują, iż mleko krowie jest „cichym zabójcą”, „dobre dla cieląt, a nie dla ludzi”, „prowadzi do złamań kości”, „powoduje alergię, nietolerancję laktozy, stan zapalny, osteoporozę, zaćmę, anemię i kamienie nerkowe” itd. Warto skoncentrować się na faktach i na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustalić, jakimi rzetelnymi danymi na temat mleka krowiego obecnie dysponujemy.
-
Alergia na leki u dzieci
Co zrobić, jeśli nagle wystąpi u Twojego dziecka alergia na lek?
-
Nietolerancja laktozy w celiakii
Zwykle objawy nietolerancji laktozy obserwuje się około pół godziny po spożyciu produktów obfitujących w laktozę. Nasilenie objawów zależy od dawki laktozy dostarczonej z pożywieniem oraz od jej indywidualnej tolerancji.
-
Test tolerancji laktozy
Test tolerancji laktozy to jedna z możliwości diagnozowania nietolerancji laktozy. Podczas testu pacjent otrzymuje do wypicia roztwór laktozy. Następnie w odpowiednich punktach czasowych oznacza się stężenie glukozy we krwi
-
Choroba posurowicza
Choroba posurowicza jest ogólnoustrojową reakcją nadwrażliwości spowodowana przez białko obcego gatunku lub lek. Do jej objawów należą przede wszystkim wzrost temperatury ciała, wysypka, ból stawów i biegunka. Leczenie polega głównie na zaprzestaniu podawania leku będącego przyczyną choroby. Choroba zaczyna się po upływie 7–14 dni od podania czynnika wywołującego, a po 1–2 tyg. samoistnie ustępuje.
-
Alergia pokarmowa
Około 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (1—5%) oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża.
-
Alergia pokarmowa u dzieci
Alergię pokarmową łatwo można pomylić ze znacznie częstszą nietolerancją pokarmową, z powodu występowania podobnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli Twoje dziecko cierpi na nietolerancję pokarmową, to zjedzenie niewielkiej ilości danego pokarmu nie wywoła u niego żadnych dolegliwości. W przypadku alergii pokarmowej nawet śladowa ilość uczulającego pokarmu może spowodować reakcję alergiczną.
-
Laktoza – co to jest i jakie są objawy nietolerancji laktozy
Laktoza to dwucukier powszechnie występujący w produktach mlecznych. Z kolei nietolerancja laktozy to dość częsta choroba, ponieważ wraz z wiekem dochodzi do zmniejszenia się wytwarzania laktazy – enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy. W zależności od stopnia niedoboru tego enzymu, objawy nietolerancji mogą mieć różne nasilenie.