Wskaźniki prognostyczne rozwoju tolerancji białek mleka krowiego u dzieci z nadwrażliwością na te białka
04.11.2004
Prediction of the development of tolerance to milk in children with cow's milk hypersensitivity
T. Vanto, S. Helppila, K. Juntunen-Backman, K. Kalimo, T. Klemola, R. Korpela, P. Koskinen
The Journal of Pediatrics, 2004; 144: 218-222
Wybrane treści dla pacjenta
-
Czy można przyjmować antybiotyk podczas karmienia piersią?
Karmię piersią, a lekarz przepisał mi Augmentin. Czy mogę go przyjmować i karmić?
-
Utrwalona cukrzyca noworodkowa
Utrwalona cukrzyca noworodkowa (permanent neonatal diabetes mellitus – PNDM) to typ cukrzycy, który ujawnia się zwykle w pierwszych miesiącach życia i trwa przez całe życie.
-
Karmienie piersią bliźniąt i wieloraczków
Czy mogę równocześnie wykarmić więcej niż jedno dziecko? Kto może mi pomóc w karmieniu piersią? Jak długo powinnam karmić piersią?
-
Kwaśna i wodnista kupka u niemowlaka karmionego piersią
Moja 4-miesięczna córeczka od kilku dni robi kupki o intensywnie kwaśnym zapachu i
jakby bardziej "wilgotne" niż do tej pory. Karmię ją odciąganym pokarmem zagęszczonym Nutritonem.
Jest wesoła, ruchliwa, nie wygląda, jakby jej coś dolegało, ale w 7. tygodniu życia przeszła
infekcję dróg moczowych i teraz wolę dmuchać na zimne – czy te kupki to coś, czym powinnam
się martwić?
-
Choroba krwotoczna noworodków
Choroba krwotoczna noworodków to nabyta osoczowa skaza krwotoczna wywołana niedoborem witaminy K. Krwawienie jest wynikiem niedoboru czynników krzepnięcia zależnych od tej witaminy.
-
Bezdechy u noworodków
Bezdechem nazywamy zatrzymanie oddechu u noworodka, które trwa co najmniej 20 sekund lub krótsze, ale z towarzyszącymi dodatkowymi objawami, tj. znacznym zwolnieniem czynności serca (<100/min) i/lub zmniejszeniem utlenowania krwi.
-
Alergia pokarmowa
Około 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (1—5%) oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża.
-
Nietolerancja laktozy - dieta, zawartość laktozy w produktach mlecznych
Z artykułu dowiesz się jaka ilość laktozy spożyta jednorazowo nie powoduje objawów nietolerancji laktozy u osób dorosłych. Ponadto w tekście znajdują się także wskazówki jakimi produktami, o podobnych wartościach odżywczych, należy czasowo zastąpić produkty mleczne
-
Nadwrażliwość na pokarmy
Nadwrażliwość na pokarmy to nadmierna, patologiczna i nieadekwatna do sytuacji reakcja organizmu na jakąś substancję, której spożycie może wywołać objawy ze strony różnych narządów i układów. Do reakcji nadwrażliwości mogą się przyczynić składniki pokarmowe i dodatki do żywności.
-
Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
Przeglądając treści dostępne w Internecie, można znaleźć ogromną liczbę stron internetowych, których autorzy sugerują, iż mleko krowie jest „cichym zabójcą”, „dobre dla cieląt, a nie dla ludzi”, „prowadzi do złamań kości”, „powoduje alergię, nietolerancję laktozy, stan zapalny, osteoporozę, zaćmę, anemię i kamienie nerkowe” itd. Warto skoncentrować się na faktach i na podstawie dostępnych dowodów naukowych ustalić, jakimi rzetelnymi danymi na temat mleka krowiego obecnie dysponujemy.