mp.pl to portal zarówno dla lekarzy, jak i pacjentów — prosimy wybrać:

Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – postępy 2007

19.06.2008
prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Szkoła Zdrowia Publicznego Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie

Wybrane treści dla pacjenta
  • Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
  • Zdrowo się odżywiam i uprawiam sport a mój cholesterol rośnie - dlaczego?
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych
  • Dobry cholesterol i zły cholesterol
  • Miażdżyca
  • Wysoki poziom cholesterolu - kiedy należy przyjmować leki?
  • Czy za dużo dobrego cholesterolu-HDL też szkodzi?
  • Próba prowokacyjna z kwasem acetylosalicylowym
  • Cholesterol całkowity – normy
  • Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie
O tym się mówi
  • Zdrowie. Zmiany, ale jakie?
    Mimo że media piszą o karuzeli stanowisk w resorcie zdrowia i NFZ, jest kilka takich, na których zmian nie było, czego premier (oraz jego otoczenie) nie rozumie i – co więcej – tych zmian się domaga.
  • Ile szpitali potrzebujemy w Polsce?
    Żaden szpital nie zostanie zamknięty. Ale co to w zasadzie znaczy „szpital” i czy brak zagrożenia likwidacją oznacza brak zmian?
  • Pozorny sprzeciw
    Ministerstwo nauki tworzy grunt pod umożliwienie kontynuowania kształcenia przyszłych lekarzy w szkołach, które nie mają wymaganego zaplecza dydaktycznego – uważają przedstawiciele samorządu lekarskiego.