Jaka jest dostępność nadchloranu sodu (Irenat) w Polsce?
23.07.2021
prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała
Katedra i Klinika Endokrynologii Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych UM, Poznań
Wybrane treści dla pacjenta
-
Zapotrzebowanie na jod w okresie ciąży
Suplementacja jodu u wszystkich kobiet w ciąży jest uzasadniona, gdyż korzyści wynikające z tej interwencji zdecydowanie przeważają nad ewentualnym ryzykiem.
-
Jod - jego rola, źródła pokarmowe, nadmiar i niedobór
Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, zwłaszcza tarczycy. Artykuł omawia rolę jodu, jego źródła pokarmowe oraz skutki nadmiaru i niedoboru tego mikroelementu. Poruszono również zagadnienia dotyczące profilaktyki jodowej i aktualnych zaleceń dotyczących jego spożycia.
-
Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto
W odniesieniu do czynników żywieniowych, które mogą odgrywać istotną rolę w inicjacji rozwoju choroby, dowody naukowe wskazują najczęściej na duże spożycie jodu, nadkonsumpcję alkoholu, żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz niedobory selenu, żelaza, cynku, a także witaminy D
-
Płyn Lugola - zastosowanie, dlaczego zalecano picie płynu Lugola?
Płyn Lugola to wodny roztwór jodu w jodku potasu. Obecnie jego znaczenie w medycynie jest raczej historyczne. Spożywanie płynu Lugola może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Obecnie w przypadku zagrożenia skażeniem jodem radioaktywnym nie stosuje się już płynu Lugola.