Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta w chorobach zapalnych wątroby

16.07.2014
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii

Przykładowy jadłospis w chorobach zapalnych wątroby

Wydrukuj swojemu pacjentowi przykładowy jadłospis

I śniadanie

  • bułka wrocławska posmarowana cienką warstwą masła
  • ser twarogowy chudy
  • pomidor bez skórki
  • kawa zbożowa z mlekiem 0,5%
  • II śniadanie

  • chleb pszenno-żytni posmarowany cienką warstwą masła
  • wędlina drobiowa
  • sałata zielona
  • jabłko pieczone
  • herbata z cytryną
  • Obiad

  • zupa pomidorowa czysta z drobnym makaronem
  • ziemniaki puree posypane koperkiem
  • pierś z indyka gotowana w warzywach
  • kompot z truskawek
  • Podwieczorek

  • banan mały
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu
  • Kolacja

  • ryba w galarecie (np. dorsz, mintaj, morszczuk, pstrąg, szczupak)
  • marchewka gotowana
  • kasza kuskus
  • herbata owocowa
  • Napisz do nas

    Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
    Pomóż redagować portal.
    Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.