Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Przewlekłe stosowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) a mikrobiota jelitowa

15.05.2020
prof. dr hab. n. med. Andrzej Dąbrowski, Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Jak cytować: Dąbrowski A.: Bezpieczeństwo stosowania inhibitorów pompy protonowej. Med. Prakt., 2019; 7-8: 128–130

Skróty: IPP – inhibitor(y) pompy protonowej

Jaki jest wpływ przewlekłego stosowania IPP na mikrobiotę jelitową?

Wyniki ostatnich badań wskazują, że IPP wywołują dysbiozę, znacząco modyfikując skład mikrobioty jelitowej. Efekt ten jest tym większy, im silniej zostaje zahamowane wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Kwaśne środowisko żołądka stanowi naturalną barierę dla bakterii docierających z pokarmem oraz spływających ze śliną z jamy ustnej, która jest bogatym rezerwuarem różnych drobnoustrojów. IPP osłabiają tę barierę, co skutkuje przedostawaniem się większej ilości bakterii z jamy ustnej do jelit. Spowodowana tym zjawiskiem dysbioza flory jelita grubego stwarza warunki predysponujące do wzrostu Clostridioides difficile (dawniej Clostridium difficile). Wyniki badań nad konsekwencjami tego zjawiska są sprzeczne: jedne nie potwierdzają związku między stosowaniem IPP a zakażeniem C. difficile, inne zaś wskazują na nawet 3-krotny wzrost ryzyka tego zakażenia. Należy przy tym podkreślić, że osoby przyjmujące długotrwale IPP nie powinny rutynowo stosować probiotyków w celu prewencji zakażenia C. difficile.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.