Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy drobnoustroje w ludzkim mikrobiomie są przyczyną celiakii?

11.10.2017
Dr Alessio Fasano
Wywiad został zarejstrowany 10 czerwca 2017 r. podczas konferencji "Przepuszczalne jelita - problem interdyscyplinarny" zorganizowanej przez ALAB Laboratoria

Czy wiadomo, jakie szczepy drobnoustrojów w ludzkim mikrobiomie mają istotne znaczenie dla rozwoju celiakii?

Alessio Fasano: Pojawiły się pewne wskazówki, ale na razie nie ma pewności, ponieważ takie ustalenia wymagałyby długotrwałych badań prospektywnych, oceniających skład mikrobiomu u niemowląt zagrożonych rozwojem celiakii, u których ostatecznie rozwinęła się ta choroba.

Mamy pewne wskazówki. Opublikowaliśmy nasze obserwacje. Zgodnie z nimi tuż przed początkiem objawów celiakii następował spadek liczby bakterii z rodzaju Lacobacillus i wynikające z tego zmniejszenie produkcji ich głównego metabolitu – mleczanów. Jednocześnie dał się zauważyć wzrost liczby bakterii produkujących maślany, zwłaszcza z rodzaju Clostridium. Te obserwacje mają charakter bardzo opisowy. Nie wiemy jeszcze, czy te zjawiska stanowią przyczynę celiakii, czy jej następstwo lub epifenomen. Obecnie staramy się to wyjaśnić.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.