Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Rozpoznawanie i leczenie celiakii u dorosłych według wytycznych British Society of Gastroenterology 2014

09.04.2015
Na podstawie: Diagnosis and management of adult coeliac disease: guidelines from the British Society of Gastroenterology
J.F. Ludvigsson, J.C. Bai, F. Biagi, T.R. Card, C. Ciacci, P.J. Ciclitira, P.H.R. Green, M. Hadjivassiliou, A. Holdoway, D.A. van Heel, K. Kaukinen, D.A. Leffler, J.N. Leonard, K.E.A. Lundin, N. McGough, M. Davidson, J.A. Murray, G.L. Swift, M.M. Walker, F. Zingone, D.S. Sanders, Authors of the BSG Coeliac Disease Guidelines Development Group
Gut, 2014; 63: 1210–1228

Na podstawie: J.F. Ludvigsson, J.C. Bai, F. Biagi, T.R. Card, C. Ciacci, P.J. Ciclitira, P.H.R. Green, M. Hadjivassiliou, A. Holdoway, D.A. van Heel, K. Kaukinen, D.A. Leffler, J.N. Leonard, K.E.A. Lundin, N. McGough, M. Davidson, J.A. Murray, G.L. Swift, M.M. Walker, F. Zingone, D.S. Sanders, Authors of the BSG Coeliac Disease Guidelines Development Group: Diagnosis and management of adult coeliac disease: guidelines from the British Society of Gastroenterology. Gut, 2014; 63: 1210–1228

Opracował lek. Łukasz Strzeszyński
Konsultowała prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, Klinika Pediatrii, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Od Redakcji: W niniejszym artykule przedstawiono wybrane praktyczne informacje oraz wszystkie zalecenia z wytycznych. Po każdym zaleceniu podano w nawiasie kwadratowym jego siłę według następującej klasyfikacji: A – zalecenie najsilniejsze, bezpośrednio oparte na danych kategorii I (np. przeglądy systematyczne i badania z randomizacją); B – zalecenie oparte pośrednio na danych kategorii I lub bezpośrednio na danych kategorii II i III (np. badania z grupą kontrolną bez randomizacji i analizy szeregów czasowych); C – zalecenie oparte bezpośrednio na danych kategorii IV (badania obserwacyjne, np. kohortowe i kliniczno-kontrolne) lub pośrednio na danych kategorii II i III; D – zalecenie najsłabsze, oparte głównie na opinii ekspertów.

Jak cytować: Strzeszyński Ł.: Rozpoznawanie i leczenie celiakii u dorosłych według wytycznych British Society of Gastroenterology 2014. Med. Prakt., 2014; 12: 61–70, 77

Skróty: DGP – przeciwciała przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny, DH – opryszczkowate zapalenie skóry, EMA – przeciwciała przeciwendomyzjalne, NRCD – celiakia nieodpowiadająca na leczenie, RCD – celiakia oporna, TG2 – przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej 2

Wprowadzenie

Celiakia to enteropatia jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, wywoływana przez gluten zawarty w diecie u osób z predyspozycją genetyczną. Częstość występowania celiakii w krajach europejskich wynosi około 1% populacji ogólnej. Choroba zazwyczaj przejawia się upośledzeniem wchłaniania z biegunką (w tym tłuszczową), utratą masy ciała lub z upośledzeniem wzrastania (tzw. celiakia klasyczna), ale obecnie zespoły upośledzonego wchłaniania spotyka się coraz rzadziej, a większego znaczenia nabiera tzw. celiakia nieklasyczna lub nawet bezobjawowa. U chorych ze świeżo rozpoznaną celiakią występuje wiele różnych objawów i zaburzeń, takich jak niedokrwistość, zmienne dolegliwości brzuszne (często przypominające zespół jelita drażliwego), neuropatia, ataksja, depresja, niski wzrost, osteomalacja i osteoporoza, uszkodzenie wątroby, poronienia i chłoniak. Przypadki bezobjawowe zwykle wykrywa się w badaniach przesiewowych. Powodem wykonywania takich badań może być choroba związana z celiakią (p. niżej) albo występowanie objawów u krewnych I stopnia osoby chorującej na celiakię.

Patogeneza celiakii

strona 1 z 2
  • Rozpoznanie celiakii

    W artykule przedstawiono kryteria rozpoznania celiakii u dorosłych i zasady wykonywania badań kontrolnych według wytycznych BSG 2014.

  • Leczenie celiakii

    W artykule omówiono zasady leczenia celiakii, sposoby zapobiegania powikłaniom, postępowanie w celiakii opornej na leczenie oraz wskazania do wykonywania badań przesiewowych według wytycznych BSG 2014.

  • Komentarz do wytycznych BSG dot. rozpoznawania i leczenia celiakii

    Aktualne wytyczne BSG to już trzeci dokument dotyczący diagnostyki i leczenia celiakii opublikowany w ciągu ostatnich 2 lat. Wcześniejsze zostały opracowane przez ESPGHAN oraz ACG. Komentarz prof. dr hab. n. med. Hanny Szajewskiej podsumowuje najważniejsze problemy związane z diagnostyką i leczeniem celiakii, uwzględniając różnice stanowisk w/w towarzystw naukowych.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.