Jak cytować: Szajewska H.: Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Med. Prakt., 2017; 7-8: 19–37
Od Redakcji: Artykuł oparty na treści wykładu wygłoszonego podczas XVI Krajowej Konferencji Szkoleniowej Towarzystwa Internistów Polskich „Postępy w chorobach wewnętrznych” (Interna 2017).
Skróty: ACG – American Gastroenterological Society, CI (confidence interval) – przedział ufności, ESPGHAN – European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition, RCT (randomized controlled trial) – badanie/badania z randomizacją, RR (relative risk) – ryzyko względne
Wprowadzenie
W Polsce dostępnych jest kilkadziesiąt preparatów probiotycznych, ale decyzja o ich zastosowaniu i wybór właściwego preparatu często jest problemem. Nie wszystkie preparaty zostały poddane wiarygodnym badaniom, stąd wątpliwości dotyczące ich skuteczności. Poniżej przedstawiono podstawowe informacje na temat mikrobioty oraz dane dotyczące skuteczności klinicznej i bezpieczeństwa stosowania probiotyków. W tym celu przeszukano bazę danych medycznych MEDLINE oraz Cochrane Library (do czerwca 2017 r.). Analizą objęto badania z randomizacją (RCT) lub ich metaanalizy opublikowane w ciągu ostatnich 5 lat (2012–2017). W miarę możliwości przedstawiono również stanowiska towarzystw naukowych.
Definicje
Mikrobiota i mikrobiom
W Europie terminem „mikrobiota” określa się wszystkie drobnoustroje (bakterie, eukariota i wirusy) zasiedlające organizm człowieka (głównie przewód pokarmowy) oraz ich geny.1 Termin „mikrobiom” oznacza wyłącznie geny należące do mikrobioty. W innych częściach świata (np. w USA) mikrobiom jest synonimem mikrobioty. W piśmiennictwie naukowym terminy „mikrobiota”/„mikrobiom” całkowicie zastąpiły termin „mikroflora”, który się odnosi do świata roślinnego. Szacuje się, że w skład mikrobioty wchodzi około 1000 gatunków bakterii, ale tylko 150–170 dominuje u danej osoby. Liczba genów drobnoustrojów wynosi około 3 milionów, czyli 150 razy przekracza liczbę genów człowieka.2
Dysbioza
Termin „dysbioza” oznacza zaburzenia w składzie i funkcji drobnoustrojów. Etiopatogeneza wielu chorób, w tym m.in. biegunki związanej ze stosowaniem antybiotyków, zespołu jelita drażliwego, nieswoistych zapaleń jelit, chorób alergicznych, cukrzycy i otyłości jest wiązana z zaburzeniami mikrobioty.3-6 Dysbioza wydaje się również odgrywać istotną rolę w zaburzeniach ze spektrum autyzmu, w depresji, schizofrenii i chorobach neurodegeneracyjnych. We wszystkich przypadkach mowa jest tylko o powiązaniach, a nie o udokumentowanych związkach przyczynowo-skutkowych. Nie udało się ustalić jednoznacznie „wzorca” zaburzeń mikrobioty charakterystycznego dla danej choroby. Najbardziej stałą cechą jest mniejsze zróżnicowanie mikrobioty. Rzadko, jeżeli w ogóle, zaburzenia mikrobioty stanowią jedyny czynnik etiologiczny choroby.
Metody modyfikacji mikrobioty
Uznanie roli mikrobioty w utrzymaniu zdrowia
oraz w patogenezie wielu chorób sprawia, że modyfikacje
mikrobioty cieszą się ogromnym zainteresowaniem.
Na skład mikrobioty wpływ wywierają:7
1) probiotyki (p. niżej)
2) prebiotyki – są to niepodlegające trawieniu
składniki żywności, na przykład fruktooligosacharydy i inulina, które selektywnie stymulują
rozwój i/lub aktywność jednego lub ograniczonej
liczby szczepów bakterii w jelicie grubym i w ten sposób korzystnie wpływają na stan
zdrowia człowieka
3) synbiotyki – są to probiotyki i prebiotyki stosowane
łącznie
4) antybiotyki niewchłaniające się z przewodu
pokarmowego (np. neomycyna, rifaksymina)
5) przeszczepienie (transfer) mikrobioty przewodu
pokarmowego.
Probiotyki
Terminem „probiotyki” określa się żywe drobnoustroje,
które podawane w odpowiednich ilościach
wywierają korzystny efekt zdrowotny.8 Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą
przede wszystkim bakterie produkujące kwas
mlekowy z rodzajów Lactobacillus (np. L. acidophilus,
L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus) i Bifidobacterium (np. B. animalis). Inne drobnoustroje
tradycyjnie zaliczane do probiotyków to drożdżaki
Saccharomyces boulardii.
W tabeli 1 przedstawiono najważniejsze przypuszczalne
mechanizmy działania probiotyków.8
Są one przedmiotem wielu badań i dyskusji. Nie
ma jednego, wspólnego dla wszystkich sposobu
działania probiotyków.
Tabela 1. Mechanizmy działania probiotyków8 | |
---|---|
powszechnie występujące (wspólne dla wielu rodzajów probiotyków) | – ochrona przed kolonizacją
– wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych; wpływ na pasaż jelitowy – stabilizacja/normalizacja mikrobioty – przyspieszenie wymiany enterocytów – konkurencja z patogenami |
częste (wspólne dla poszczególnych gatunków) | – wytwarzanie witamin
– bezpośredni antagonizm – stabilizacja bariery jelitowej – metabolizm soli kwasów żółciowych – aktywność enzymatyczna i neutralizacja karcynogenów |
rzadkie mechanizmy (swoiste dla poszczególnych szczepów) | – modulacja odpowiedzi immunologicznej
– wytwarzanie specyficznych substancji bioaktywnych; działanie endokrynne i neurogenne |
Określenie przynależności do rodzaju, gatunku i szczepu
Bardzo ważna jest identyfikacja taksonomiczna drobnoustrojów (tab. 2). Każdy szczep probiotyczny powinien być identyfikowany nie tylko na podstawie rodzaju, gatunku, ale również szczepu. Oznaczenia literowo-cyfrowe obok nazwy drobnoustroju wskazują na zbiór drobnoustrojów, w którym przechowywany jest szczep wzorcowy. Na przykład oznaczenie ATCC 55103 wskazuje, że dany szczep jest przechowywany w American Type Culture Collection pod numerem 55103. Dla celów marketingowych i handlowych producenci mogą używać dowolnych nazw. Nie są one w żaden sposób regulowane, i wyłącznie od dobrej woli producenta zależy, aby nie były mylące.
Tabela 2. Identyfikacja taksonomiczna mikroorganizmów (przykłady) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Rodzaj | Gatunek | Symbol szczepu | Nazwa i numer zbioru, w którym jest przechowywany szczep | Nazwa marketingowaa | Preferowane informacje na opakowaniu |
Lactobacillus | rhamnosus | GG | ATCC 53103 | LGG® | – pełna charakterystyka szczepu – liczba żywych kolonii bakteryjnych pod koniec przydatności do spożycia – dawkowanie |
Lactobacillus | reuteri | DSM 17938 | Lactobacillus reuteri / Protectis | ||
Bifidobacterium | animalis subsp. lactis | BB-12 | CNCM I-3446 | BB-12® | |
Saccharomyces | boulardii | CNCM I-745 | |||
a Nazwy marketingowe nie są regulowane.
ATCC – American Type Culture Collection, CNCM – Collection Nationale de Cultures de Microorganismes, DSM – Deutsche Sammlung von Mikroorganismen und Zellkulturen |
Szczepozależność
Właściwości probiotyków są w znacznej mierze szczepozależne. Każdy ze szczepów wymaga oddzielnych badań w celu określenia jego właściwości probiotycznych i skuteczności w ściśle określonej sytuacji klinicznej. Wyniki badań przeprowadzonych z określonym szczepem probiotycznym nie mogą być wykorzystywane jako dowód skuteczności innych, niepoddanych ocenie szczepów. To samo dotyczy dawki. Skuteczność w określonej dawce nie jest wystarczającym dowodem na to, że podobny efekt można osiągnąć, stosując mniejszą dawkę.
Postaci probiotyków
Tylko nieliczne probiotyki są zarejestrowane jako produkt leczniczy; większość to suplementy diety lub dietetyczne środki spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego. Probiotyki bywają też dodawane do produktów fermentowanych (np. jogurtu, kefiru). W tej ostatniej postaci mają znaczenie jako tzw. żywność funkcjonalna, a nie jako produkt stosowany w celach leczniczych (chociaż mogą być wyjątki). Sugeruje się, że rodzaj użytego nośnika/matrycy może mieć wpływ na żywotność szczepu i jego właściwości.9
Znaczenie dawki
Obecnie nie można podać ogólnych zasad dawkowania probiotyków. Uzasadnione wydaje się stosowanie takiej dawki, która w badaniu przeprowadzonym u ludzi, z określonym szczepem probiotycznym, wykazała korzystny efekt.10 Zależność efektu klinicznego od zastosowanej dawki wykazano tylko w niektórych chorobach (np. w biegunce związanej z antybiotykoterapią).11
Preparaty wieloskładnikowe
Obok preparatów jednoskładnikowych dostępne są też preparaty wieloskładnikowe. Efekty kliniczne stosowania każdego preparatu wieloskładnikowego muszą być ocenione w wiarygodnym badaniu klinicznym. Doświadczenia z przeszczepianiem (transferem) mikrobioty jelitowej zdają się przemawiać na korzyść preparatów wieloskładnikowych, ale nie ma na to jednoznacznych dowodów. Efekty mogą być zarówno synergistyczne, jak i antagonistyczne. Z tego względu, aby w praktyce klinicznej uzyskać efekt taki jak w badaniu klinicznym, zaleca się stosowanie tego samego drobnoustroju (lub ich kombinacji) i w takiej samej dawce (p. wyżej) jak w badaniu dokumentującym jego skuteczność.
Czynniki wpływające na żywotność probiotyków
Na żywotność probiotyków wpływają temperatura,
wilgotność i utlenianie. Dodatkowo, po spożyciu,
probiotyki są poddawane działaniu soków, zwłaszcza
soku żołądkowego, i enzymów trawiennych.
Niskie pH w żołądku ma znaczenie ochronne i jest
jednym z mechanizmów walki ustroju z patogenami. W przypadku przyjmowania probiotyków
działanie niskiego pH może być jednak niekorzystne.
Przeżywalność większości probiotyków
ulega – wraz z pasażem przez przewód pokarmowy
– znacznemu zmniejszeniu.
Jedną z proponowanych metod ochrony probiotyków
przed działaniem czynników środowiskowych, a zwłaszcza zapewnienia ich żywotności w przewodzie pokarmowym, jest mikroenkapsulacja
– umieszczenie ich w otoczce (mikrokapsułce),
która zwiększa ich stabilność w czasie transportu i magazynowania oraz chroni drobnoustroje probiotyczne
przed destrukcyjnym działaniem kwasu
żołądkowego, żółci i enzymów trawiennych. Teoretycznie
lepsza przeżywalność drobroustrojów probiotycznych w wyniku zastosowania mikroenkapsulacji
powinna zapewniać korzystniejszy efekt
kliniczny. Nie ma jednak badań porównujących
skuteczność kliniczną probiotyków produkowanych
metodą tradycyjną i metodą mikroenkapsulacji.12
Jakość preparatów probiotycznych
Informacje na etykietach produktów probiotycznych są często mylące lub wręcz nieprawdziwe, zarówno co do obecności deklarowanych przez producentów szczepów, jak i liczby drobnoustrojów.13-16 Zdarzają się wyjątki (każdy produkt należałoby ocenić oddzielnie), ale generalnie jakość probiotyków zarejestrowanych jako lek/ preparat farmaceutyczny jest lepsza niż jakość suplementów diety. Mając to na uwadze, European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) wezwało do lepszej kontroli jakości probiotyków, zwłaszcza jeżeli miałyby być stosowane w grupach ryzyka (np. u wcześniaków).17
Skuteczność kliniczna probiotyków
Podsumowanie danych dotyczących skuteczności klinicznej probiotyków, z uwzględnieniem szczepów dostępnych w Polsce, przedstawiono w tabeli 3. Wiele danych na ten temat pochodzi z metaanaliz. Przedstawienie wyniku zbiorczej analizy wszystkich badań dotyczących probiotyków daje pełny obraz dostępnych danych naukowych. Pozwala również ocenić efekt grupy, czyli stwierdzić, czy stosowanie probiotyków (potraktowanych zbiorczo) wpływa na oceniany punkt końcowy. Problemem jest jednak ryzyko błędnego odniesienia wyników na wszystkie poddane ocenie szczepy probiotyczne, wiadomo bowiem, że właściwości probiotyków są szczepozależne. Istnieje ryzyko ekstrapolacji wyników na inne, niepoddane ocenie probiotyki. Większe znaczenie mają więc analizy w zależności od szczepu probiotycznego.18
Tabela 3. Podsumowanie zaleceń dotyczących zastosowania probiotyków | ||
---|---|---|
Wskazanie | Efekt probiotyków (jako grupy) | Przykłady probiotyków dostępnych w Polsce o udokumentowanej skuteczności – aktualne wytyczne |
ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy (leczenie) | skrócenie czasu trwania biegunki średnio o 1 dzień | ACG 2016 (dorośli):
– probiotyki nie są zalecane WGO 2017 (dorośli): – Lactobacillus GG – S. boulardii CNCM I-745 ESPGHAN 2014 (dzieci): niska jakość danych, silne zalecenie – Lactobacillus GG – S. boulardii bardzo niska jakość danych, słabe zalecenie – L. reuteri DSM 17938 |
biegunka związana ze stosowaniem antybiotyków (zapobieganie) | zmniejszenie ryzyka | ACG 2016 (dorośli): zalecane (nie podano szczepów)
WGO 2017: – jogurt z Lactobacillus casei DN114, L. bulgaricus, Streptococcus thermophilus – Lactobacillus GG – S. boulardii CNCM I-745 – L. reuteri DSM 17938 ESPGHAN 2016 (dzieci; średnia jakość danych; silne zalecenie): – Lactobacillus GG – S. boulardii |
biegunka spowodowana zakażeniem C. difficile | zmniejszenie ryzyka | ESCMID (2014, dorośli): nie są zalecane
ESPGHAN (2016; dzieci; niska jakość danych; warunkowe zalecenie): S. boulardii |
zapobieganie biegunce podróżnych | ograniczone dane | ACG (2016): nie jest zalecane |
leczenie zakażenia H. pylori | mniejsze ryzyko działań niepożądanych; większa szansa na eradykację | Maastricht V/Florencja (2017, dorośli):
– dla niektórych probiotyków wykazano skuteczność w zmniejszaniu żołądkowo-jelitowych skutków ubocznych terapii eradykacyjnych H. pylori; konkretne szczepy wybierać tylko na podstawie wykazanej skuteczności klinicznej (silne zalecenie) – niektóre probiotyki mogą mieć korzystny wpływ na skuteczność eradykacji H. pylori (słabe zalecenie) ESPGHAN/NASPGHAN (2017; dzieci): nie są zalecane |
zespół jelita drażliwego | niektóre probiotyki zmniejszają nasilenie objawów | konieczne dalsze badania; obiecujące dane dotyczą:
– L. plantarum DSM 9843 (299v) (dorośli) – Lactobacillus GG (dzieci) – VSL#3 (dzieci) |
indukcja remisji we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego | ograniczone dane; jako uzupełnienia standardowego leczenia | ESPGHAN/ECCO 2012; ESPEN 2017; ECCO 2017:
– E. coli Nissle 1917 – VSL#3 |
indukcja remisji w chorobie Leśniowskiego i Crohna | brak wystarczających danych | ECCO/ESPGHAN 2014; ESPEN 2017; ECCO 2017: nie są zalecane |
zaparcie czynnościowe | brak wystarczających danych | ESPGHAN/NASPGHAN 2014 (dzieci); ACG 2014 (dorośli): nie są zalecane |
atopowe zapalenie skóry (AZS) | korzystny efekt u chorych z umiarkowanym lub ciężkim AZS | brak danych, który(e) szczep(y) można/należy rozważyć |
alergiczny nieżyt nosa | poprawa jakości życia | brak danych, który(e) szczep(y) można/należy rozważyć |
astma | brak efektu | nie ma wskazań do stosowania |
ECCO – European Crohn’s and Colitis Organisation, ESCMID – European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, ESPEN – European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, ESPGHAN – European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, NASPGHAN – North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, WAO – World Allergy Organization |
Leczenie ostrej biegunki infekcyjnej
Postępowaniem z wyboru w przypadku ostrej biegunki
przebiegającej z odwodnieniem jest nawadnianie
doustnym płynem nawadniającym. Wyniki
wielu metaanaliz zgodnie potwierdzają, że stosowanie
probiotyków (jako grupy) skraca czas trwania
biegunki średnio o 1 dzień.
Aktualne wytyczne: u dzieci, zgodnie z aktualnymi
(2014) wytycznymi ESPGHAN i European
Society for Paediatric Infectious Diseases w leczeniu
ostrej biegunki można rozważyć – zawsze jako
uzupełnienie nawadniania – stosowanie następujących
probiotyków:19,20
1) Lactobacillus GG (niska jakość danych; silne zalecenie)
2) S. boulardii (niska jakość danych; silne zalecenie)
3) L. reuteri DSM 17938 (bardzo niska jakość danych; słabe zalecenie).
Wytyczne dotyczące stosowania probiotyków u dorosłych nie są spójne. Zgodnie z aktualnym
(2017) stanowiskiem World Gastroenterology Organization
(WGO) również w tej grupie wiekowej
probiotyki mogą być pomocne jako uzupełnienie
nawadniania,21 natomiast według American College
of Gastroenterology (ACG; 2016) nie ma podstaw
do ich stosowania.22
Zapobieganie biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków
Każdy antybiotyk może być przyczyną biegunki,
jednak największe ryzyko stwarzają te o szerokim
zakresie działania przeciwbakteryjnego, na
przykład aminopenicyliny, amoksycylina z kwasem
klawulanowym, klindamycyna oraz niektóre
cefalosporyny.
Wyniki jednej z licznych metaanaliz dowodzą,
że stosowanie probiotyków zmniejsza o około
42% ryzyko wystąpienia biegunki (63 badania;
n = 11 811; RR 0,58; 95% CI: 0,5–0,68). Podobny
efekt obserwowano w badaniach, którymi objęto
wyłącznie dzieci (RR 0,43; 95% CI: 0,33–0,56).23
Najlepiej udokumentowana jest rola S. boulardii.24 Metaanaliza RCT wykazała, że podawanie
S. boulardii w dawce 0,2–1 g/d (u dzieci najczęściej
0,5 g/d, a u dorosłych 1 g/d), przez cały czas leczenia
antybiotykiem, w porównaniu z podawaniem
placebo lub z niestosowaniem ani placebo, ani aktywnej
interwencji, zmniejsza ryzyko wystąpienia:
1) biegunki związanej z antybiotykoterapią z 18,7% do 8,5% (RR 0,47; 95% CI: 0,38–0,57)
2) biegunki u dzieci z 20,9% do 8,8% (6 RCT;
n = 1653; RR 0,43; 95% CI: 0,3–0,6)
3) biegunki u dorosłych z 17,4% do 8,2% (15 RCT;
n = 3114; RR 0,49; 95% CI: 0,38–0,63)
4) biegunki związanej z zakażeniem Clostridium difficile, ale tylko u dzieci (2 RCT; n = 579;
RR 0,25; 95% CI: 0,08–0,73), nie u dorosłych
(9 RCT; n = 1441; RR 0,8; 95% CI: 0,47–1,34).
Drugim probiotykiem o dobrze udokumentowanej
skuteczności jest Lactobacillus GG. Metaanaliza RCT wykazała, że podawanie Lactobacillus
GG, w porównaniu z podawaniem placebo lub z niestosowaniem ani placebo, ani aktywnej interwencji,
zmniejsza ryzyko wystąpienia:25
1) biegunki związanej z antybiotykoterapią z 22,4% do 12,3% (11 RCT; n = 1308; RR 0,49;
95% CI: 0,29–0,83)
2) biegunki u dzieci z 20,9% do 8,8% (5 RCT; n =
445; RR 0,48; 95% CI: 0,26–0,89)
3) biegunki u dorosłych, ale różnica nie była istotna
statystycznie (6 RCT; n = 863; RR 0,48;
95% CI: 0,20–1,15), z wyjątkiem podgrupy, która
otrzymywała Lactobacillus GG w ramach
leczenia eradykacyjnego zakażenia Helicobacter
pylori (4 RCT; n = 280; RR 0,26; 95% CI:
0,11–0,59).
Aktualne wytyczne: zgodnie z wytycznymi
towarzystw naukowych zarówno u dorosłych
(WGO, ACG), jak i u dzieci (ESPGHAN), w celu
zapobiegania biegunce związanej z antybiotykoterapią
uzasadnione jest stosowanie probiotyków o udokumentowanej skuteczności.21,22,26
Biegunka spowodowana zakażeniem Clostridium difficile
Zakażenie C. difficile stanowi przyczynę do 25%
epizodów biegunki związanej ze stosowaniem antybiotyków i >90% przypadków rzekomobłoniastego
zapalenia jelita grubego. C. difficile jest również
jedną z częstszych przyczyn jelitowych zakażeń
szpitalnych.27
Wyniki kilku metaanaliz pokazały, że u chorych
leczonych antybiotykami profilaktyczne zastosowanie
probiotyków (ocenianych łącznie) jest
bezpieczne i zmniejsza, w porównaniu z placebo
lub z niestosowaniem ani placebo, ani probiotyku,
ryzyko wystąpienia biegunki związanej z zakażeniem
C. difficile.28-31 Tylko nieliczne szczepy zostały
przebadanie w więcej niż jednym badaniu.
Przedmiotem dyskusji pozostaje więc wybór właściwego
szczepu.32 Wyjątek stanowi S. boulardii u dzieci (p. wyżej).
Znaczenie może mieć czas zastosowania probiotyków. W porównaniu z placebo lub z niestosowaniem
ani placebo, ani probiotyku, mniejsze ryzyko
wystąpienia biegunki związanej z zakażeniem
C. difficile stwierdzano, jeżeli probiotyk wprowadzono w ciągu pierwszych 2 dni antybiotykoterapii
(14 RCT; RR 0,32; 95% CI: 0,22–0,48). Późniejsze
zastosowanie probiotyków (w 3.–7. dniu antybiotykoterapii)
nie miało wpływu na ryzyko wystąpienia
biegunki (5 RCT; RR 0,7; 95% CI: 0,4–1,23).31
Aktualne wytyczne: przeważa stanowisko,
że nie ma wystarczających danych uzasadniających
rutynowe stosowanie probiotyków w zapobieganiu
biegunce wywołanej zakażeniem C. difficile u dorosłych
(European Society of Clinical Microbiology
and Infectious Diseases).33 U dzieci można rozważyć
zastosowanie S. boulardii (ESPGHAN).26
Zapobieganie biegunce podróżnych
Szacuje się, że biegunka występuje u 30–70% podróżnych.
Kraj (rejon) pobytu oraz pora roku są
głównymi czynnikami ryzyka biegunki podróżnych. W 80–90% przyczyną biegunki podróżnych
jest zakażenie bakteryjne (najczęściej Escherichia
coli [ETEC]), wirusy są odpowiedzialne za 5–8%
przypadków.34 Wcześniej sugerowano, że można
rozważyć zastosowanie S. boulardii przed wyjazdem
do krajów o dużym ryzyku zachorowania jako
profilaktykę biegunki podróżnych.35,36 Nie jest to
jednak postępowanie powszechnie uznawane.
Aktualne wytyczne: zgodnie z wytycznymi
ACG nie ma podstaw do stosowania probiotyków w zapobieganiu biegunce podróżnych.22
Eradykacja zakażenia Helicobacter pylori
Problemem wielu terapii eradykacyjnych H. pylori
jest niesatysfakcjonujący odsetek eradykacji oraz
występowanie objawów niepożądanych.37 Wyniki
kilku metaanaliz potwierdziły skuteczność probiotyków
(jako grupy) w leczeniu eradykacyjnym
H. pylori, zwłaszcza mniejsze ryzyko działań niepożądanych.38,39 Probiotykiem o udokumentowanej skuteczności jest S. boulardii. Metaanaliza
obejmująca 11 RCT (łącznie 2200 chorych) wykazała w grupie otrzymującej S. boulardii, w porównaniu z grupą kontrolną:
1) większe (chociaż nadal niesatysfakcjonujące,
gdyż <90%) prawdopodobieństwo eradykacji zakażenia
H. pylori (80% vs 71%; RR 1,11; 95% CI: 1,06–1,17)
2) mniejsze ryzyko jakichkolwiek objawów niepożądanych
(RR 0,44; 95% CI: 0,31–0,64), zwłaszcza
biegunki (RR 0,51; 95% CI: 0,42–0,62).40
Aktualne wytyczne: zgodnie z aktualnymi
(2017) wytycznymi Maastricht V/Florencja tylko
dla niektórych probiotyków wykazano skuteczność w zmniejszaniu żołądkowo-jelitowych działań niepożądanych
terapii eradykacyjnych H. pylori.37
Konkretne szczepy probiotyków należy wybierać
tylko na podstawie wykazanej skuteczności klinicznej
(silne zalecenie). Niektóre probiotyki mogą
mieć korzystny wpływ na skuteczność eradykacji
H. pylori (słabe zalecenie). Z dostępnych w Polsce
probiotyków najlepiej udokumentowane działanie
ma S. boulardii. U dzieci stosowanie probiotyków w leczeniu zakażenia H. pylori nie jest aktualnie
zalecane.41 Nie ma podstaw do stosowania probiotyków
jako wyłącznego (tzn. bez antybiotyków i inhibitora pompy protonowej) leczenia zakażenia
H. pylori.
Zespół jelita drażliwego
Wyniki aktualnego (2014) przeglądu systematycznego z metaanalizą, obejmującego 37 RCT
opublikowanych w latach 1989–2013 pokazały,
że u chorych z zespołem jelita drażliwego stosowanie
probiotyków przez ≥7 dni, w porównaniu z placebo, zwiększa prawdopodobieństwo ustąpienia
objawów, zmniejsza nasilenie objawów, uczucie
wzdęcia i częstość oddawania gazów jelitowych,
ale wiąże się z większą częstością objawów niepożądanych.42 Niedoskonałości metodologiczne
badań nakazują ostrożność przy interpretacji
wyników.
Aktualne wytyczne: zgodnie ze stanowiskiem
ACG (2014), które powstało na podstawie wyżej
przedstawionej metaanalizy, probiotyki mogą mieć
zastosowanie, ale problemem nadal pozostaje wybór
tego właściwego szczepu.43 Niektóre wcześniejsze
wytyczne sugerowały, aby podjąć próbę leczenia
szczepem o udokumentowanej skuteczności w danej populacji chorych (grupa wiekowa, postać
choroby).44,45 Stanowisko ACG jest więc bardziej
zachowawcze. Wśród potencjalnie skutecznych
szczepów wymienia się B. infantis 35 624.46 Z dostępnych w Polsce probiotyków obiecujące (co nie
znaczy mocne) są dane dotyczące L. plantarum DSM 9843 (inna nazwa to L. plantarum 299v),47 a u dzieci Lactobacillus GG48.
Nieswoiste zapalenia jelit
Etiopatogeneza nieswoistych zapaleń jelit pozostaje
nieznana, ale rozważana jest nieprawidłowa
odpowiedź immunologiczna na składowe mikrobioty
(bakterie i/lub ich produkty) przewodu pokarmowego. U dorosłych chorych na wrzodziejące
zapalenie jelita grubego stosowanie niepatogennego
szczepu E. coli Nissle 1917 było równie
skuteczne jak mesalazyna w podtrzymywaniu
remisji wywołanej farmakologicznie.49-52 Wyniki
badań w chorobie Leśniowskiego i Crohna nie są
jednoznaczne.
Aktualne wytyczne: według wytycznych European
Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO) w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego u dorosłych jako opcję terapeutyczną można rozważyć
stosowanie E. coli Nissle.53 U dzieci można
rozważyć zastosowanie E. coli Nissle lub VSL#3
(zawiera 4 szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus, 3 szczepy z rodzaju Bifidobacterium oraz Streptococcus
salivarius thermophilus).54,55 Stosowanie
tego ostatniego było skuteczne w zapobieganiu
zapaleniu zbiornika wytworzonego po proktokolektomii
(pouchitis) i obecnie jest zalecane przez
niektóre towarzystwa naukowe. Zgodnie z aktualnymi
wytycznymi dotyczącymi tak dorosłych,
jak i dzieci, nie ma podstaw naukowych do stosowania
probiotyków w leczeniu chorych na chorobę
Leśniowskiego i Crohna.55-58
Przewlekłe zaparcie idiopatyczne
Wyniki przeglądu systematycznego obejmującego 3 RCT, którymi objęto 245 chorych, wykazały w grupie chorych otrzymujących probiotyki, w porównaniu z grupą placebo, podobne ryzyko niepowodzenia
leczenia, chociaż większą liczbę stolców w ciągu tygodnia (o 1,49 więcej; 95% CI: 1,02–1,96).42 Oceniane szczepy to B. lactis DN-173010, L. casei Shirota, L. casei YIT 9029 FERM BP-1366.
Aktualne wytyczne: według ACG nie ma
podstaw do rutynowego stosowania probiotyków w leczeniu zaparcia.43 Podobne jest stanowisko
ESPGHAN dotyczące dzieci.59
Ostre zapalenie trzustki
Wyniki wieloośrodkowego RCT znanego pod akroninem
PROPATRIA, oceniającego skuteczność
profilaktycznego stosowania probiotyków u chorych z ciężkim zapaleniem trzustki (n = 296), wykazały w grupie otrzymującej wieloskładnikowy
probiotyk, w porównaniu z grupą otrzymującą placebo,
podobne ryzyko wystąpienia zakażenia (RR
1,06; 95% CI: 0,75–1,52) oraz istotnie większe ryzyko
zgonu (RR 2,53; 95% CI: 1,22–5,25), zwłaszcza z powodu niedokrwienia jelit (p = 0,004).60
Metaanaliza RCT oceniających probiotyki dała
przeciwstawne wyniki, zwłaszcza w odniesieniu
do skutków niepożądanych.61
Aktualne wytyczne: według ACG nie należy
stosować profilaktycznie probiotyków u chorych z ciężkim ostrym zapaleniem trzustki.62
Choroby alergiczne
Wpływ na układ immunologiczny, w tym m.in. stymulacja
nieswoistych mechanizmów obronnych
oraz wpływ na utrzymanie równowagi cytokinowej
Th1/Th2 przez aktywację regulujących limfocytów
T sprawia, że rozważa się rolę probiotyków w prewencji i leczeniu chorób alergicznych.
Wyniki kilku metaanaliz63-66 dowodzą, że probiotyki
mogą odgrywać umiarkowaną rolę w leczeniu
atopowego zapalenia skóry (AZS) u dorosłych i u dzieci (ale nie w wieku niemowlęcym). Korzystny
efekt obserwowano u chorych z umiarkowanym
lub ciężkim AZS. Niestety nadal nie wiadomo, stosowanie
którego szczepu jest najbardziej korzystne. W niektórych badaniach probiotyki podawano
łącznie z prebiotykami, co dodatkowo utrudnia
interpretację uzyskanych wyników. Stosowanie
probiotyków może mieć korzystny wpływ na jakość
życia chorych na alergiczny nieżyt nosa, ale
żaden probiotyk nie był oceniany w więcej niż jednym
badaniu.67-70 Nie ma podstaw do stosowania
probiotyków w leczeniu astmy.71,72
Aktualne wytyczne: obecnie nie zaleca się
rutynowego stosowania probiotyków w leczeniu
chorób alergicznych.
Otyłość
Od roku 2004, kiedy po raz pierwszy wykazano,
że skład mikrobioty jelitowej (stosunek Bacteroidetes i Firmicutes) wpływa na pozyskiwanie energii
ze składników odżywczych (zjadasz tyle samo, ale w zależności od składu mikrobioty jelitowej tyjesz
albo nie),73,74 obserwuje się ogromne zainteresowanie
rolą mikrobioty w rozwoju otyłości. Aktualna
(2015) metaanaliza 25 RCT (n = 1931) wykazała w grupach otrzymujących probiotyki, w porównaniu z grupami kontrolnymi, redukcję masy ciała o 0,59 kg (95% CI: 0,30–0,87) oraz zmniejszenie
BMI o 0,49 kg/m2 (95% CI: 0,24–0,74). Lepszy
efekt uzyskiwano, jeżeli czas interwencji wynosił ≥8 tygodni.75 Za wcześnie jednak na entuzjazm.
Efekt kliniczny był niewielki. Dane dotyczące poszczególnych
szczepów są ograniczone, stąd żaden z nich nie może być zalecany w leczeniu otyłości.
Aktualne wytyczne: żaden z probiotyków nie
jest aktualnie zalecany w prewencji lub leczeniu nadwagi i otyłości.