Jaka jest przyczyna powstawania nieświadomości hipoglikemii?
Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. n. med. Piotra Molędy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. n. med. Piotra Molędy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Posłuchaj odpowiedzi eksperta prof. dr. hab. n. med. Piotra Jankowskiego z Instytutu Kardiologii, UJ CM w Krakowie.
Posłuchaj odpowiedzi ekspert dr hab. n. med. Moniki Karczewskiej-Kupczewskiej z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
– Jedną z frakcji błonnika pokarmowego jest tzw. skrobia oporna. Poddana obróbce termicznej nie wchłania się z przewodu pokarmowego, a więc nie dostarcza kalorii, nie podnosi glikemii, co więcej, pozostając w jelicie grubym, odżywia te bakterie, które poprawiają insulinowrażliwość. Jak zwiększyć spożycie skrobi opornej? Posłuchaj eksperta prof. dr. hab. med. Tomasza Klupy.
Posłuchaj odpowiedzi eksperta prof. dr. hab. n. med. Piotra Jankowskiego z Instytutu Kardiologii, UJ CM w Krakowie.
Posłuchaj wykładu dr. hab. Leszka Czupryniaka, prof. WUM z Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych WUM w Warszawie.
W jakich przypadkach zlecać takie badanie? Posłuchaj odpowiedzi ekspert dr hab. n. med. Moniki Karczewskiej-Kupczewskiej z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Chorób Metabolicznych UM w Białymstoku.
Czy powtarzające się epizody hipoglikemii u kobiety z cukrzycą ciążową, leczonej insuliną, mogą wpływać niekorzystnie na rozwój płodu? Jak postępować w takiej sytuacji?
Posłuchaj odpowiedzi eksperta prof. dr. hab. med. Tomasza Klupy z Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych, UJ CM w Krakowie.
Prof. dr hab. med. Tomasz Klupa omawia konferencję, która odbyła się w dniach 14-16 czerwca.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.