Aktualności

  • Żywienie w szkole pod lupą NIK

    Na zły stan zdrowia Polaków wpływ ma niewłaściwa dieta i niezdrowy styl życia. Choć świadomość społeczeństwa w tym obszarze rośnie – są też rozwiązania i nawet pieniądze, by ten stan rzeczy odmienić – to brakuje efektywnej współpracy i praktycznego wdrażania istniejących rozwiązań.

  • Do 2030 r. 60% chińskich dzieci będzie otyła lub będzie miała nadwagę

    Niemal 40 proc. chińskich dzieci i nastolatków cierpi obecnie na nadwagę lub otyłość.

  • Żaden system nie zastąpi edukacji

    Podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Cukrzycy eksperci wysunęli wniosek o zakazanie funkcjonowania systemu Nutri-Score (również w wersji poprawionej) na polskim rynku, aż do potwierdzenia jego skuteczności przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

  • Zimowa aktywność korzystna dla zdrowia

    Zimowa aktywność fizyczna wspomaga fizjologiczny mechanizm obrony organizmu przed zimnem. Powoduje zwiększoną przemianę materii i pobudza działanie układu krwionośnego – informują polscy naukowcy, którzy zbadali wpływ zimowej aktywności na parametry somatyczne, skład ciała i sprawność motoryczną mężczyzn.

  • Otyłość i nadwaga – problem co piątego dziecka na Mazowszu

    Na zlecenie samorządu Mazowsza Warszawski Uniwersytet Medyczny opracował i przeprowadził w zeszłym roku badanie dotyczące żywienia dzieci i młodzieży.

  • Certyfikat WHO dla Polski

    Polska uzyskała powyższy certyfikat jako jedno z pięciu pierwszych państw na świecie obok Danii, Litwy, Arabii Saudyjskiej oraz Tajlandii.

  • Szansa na opanowanie epidemii otyłości

    Po raz pierwszy dostaliśmy leki skuteczne i bezpieczne w zmaganiach z otyłością – zaznacza prof. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych WUM.

  • Nastolatki odchudzają się bez nadzoru

    Jeden na dziesięciu nastolatków na całym świecie używał w swoim życiu nieskutecznych i potencjalnie szkodliwych produktów odchudzających.

  • Operacyjne leczenie otyłości a rozwój otępienia

    Operacyjne leczenie otyłości może spowolnić rozwój otępienia u osób z otyłością 2. i 3. stopnia – wynika z badania, które publikuje czasopismo „Journal of Nutrition, Health & Aging”.

  • Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają dłużej utrzymać prawidłową masę ciała

    Diety niskowęglowodanowe, oparte na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach, takich jak produkty pełnoziarniste, wiążą się z wolniejszym przyrostem masy ciała i pozwalają na dłużej utrzymać pożądaną masę ciała niż diety niskowęglowodanowe składające się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz rafinowanych węglowodanów.

808 artykułów - strona 4 z 81

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest