Eksperci opracowali wytyczne dla farmaceutów, dotyczące wykonywania pomiarów, które pomogą ocenić stan odżywienia pacjenta – przekazała w czwartek rzecznik Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska.
Naukowcy opracowali wibrującą kapsułkę, która połknięta przed posiłkiem może wywołać uczucie sytości i sprawić, że zjemy mniej.
Treningi powodują bardzo szybkie obniżenie stężenia ważnych czynników prozapalnych, poprawiają wskaźniki miażdżycowe i zmniejszają insulinooporność.
Zespół naukowców z Hiszpanii przeprowadził badania z udziałem studentów pierwszego roku studiów licencjackich na kierunku pielęgniarstwo.
Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 23 708 dorosłych Amerykanów w wieku powyżej 30 lat; ankietowani odnotowywali, co jedli w ciągu 24 godzin – wyszczególniając nie tylko to, co, ale także kiedy spożyli.
Układając ranking, brano pod uwagę m.in. zróżnicowanie pokarmów w proponowanym planie żywieniowym i możliwość przystosowania go do preferencji indywidualnych,
Norwescy naukowcy przyjrzeli się związkowi między BMI a kosztami w ochronie zdrowia.
Największe amerykańskie i brytyjskie serwisy informacyjne nadal stygmatyzują osoby z nadwagą za pomocą zdjęć, których używają, sugeruje nowe recenzowane badanie opublikowane w Journal of Health Communication.
W ramach unijnej strategii „Od pola do stołu” Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie jednego, unijnego, obowiązkowego znakowania żywności wartością odżywczą z przodu opakowania (FOPNL), co ma na celu ułatwienie konsumentom wyboru zdrowej i zrównoważonej diety.
Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował e-book, który pomoże w przyrządzeniu świątecznych potraw w zdrowszym wydaniu, bez wielogodzinnych przygotowań w kuchni.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.