Niezależny zespół powołany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) zaapelował do rządów, nauczycieli i producentów żywności o pomoc w walce z otyłością wśród dzieci. 41 mln dzieci poniżej piątego roku życia ma nadwagę - poinformowano w poniedziałek.
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) przy wsparciu finansowym rządu Szwajcarii oraz polskiego Ministerstwa Zdrowia organizuje w 2016 r. nową edycję bezpłatnych 12-tygodniowych programów redukcji masy ciała oraz dietetyczne punkty konsultacyjne w placówkach leczniczych na terenie całego kraju.
W biednych grupach społecznych w USA odsetek dzieci i młodzieży z nadwagą lub otyłością jest najwyższy – wynika z badania, które publikuje pismo „Childhood Obesity”. Niskie dochody rodziny są znacznie istotniejszym czynnikiem ryzyka niż przynależność rasowa lub etniczna.
Jeśli obecne trendy się utrzymają, do 2035 r. trzy czwarte dorosłych Brytyjczyków będzie mieć nadwagę lub wręcz otyłość, a liczba nowych przypadków raka związanych ze zbędnymi kilogramami wzrośnie o blisko 700 tys. - wynika z najnowszego brytyjskiego raportu.
Trzeba zbudować całościowy program poprawy zdrowia i sprawności fizycznej uczniów, na który złożą się działania w różnych obszarach – mówiła w sobotę w Wałbrzychu szefowa MEN Anna Zalewska.
W tym tygodniu przedstawiciele rządu spotkają się z cukiernikami. Będą omawiali idealny przepis na ciastko, które powróci do polskich szkół i przedszkoli - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Otyłość to największe zagrożenie dla zdrowia kobiet oraz przyszłych pokoleń – ostrzegła prof. Dame Sally Davies, naczelna lekarz Wielkiej Brytanii, cytowana przez serwis BBC News.
Rozporządzenie dotyczące zasad żywienia w szkołach i przedszkolach zostanie zmienione - zapowiedział w czwartek (3 grudnia) minister zdrowia Konstanty Radziwiłł. Zapewnił przy tym, że promocja zdrowego żywienia pozostaje wśród priorytetów resortu.
Rzecznik Praw Obywatelskich otrzymuje wiele skarg dotyczących rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci.
Tymczasem naukowcy zachęcają, by ograniczyć spożycie mięsa i wędlin w codziennej diecie, bo zwiększają one ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.