Aktualności

  • Otyli mężczyźni podatni na zaburzenia erekcji

    Otyłość może prowadzić do zaburzeń erekcji u mężczyzn – twierdzi prof. Grzegorz Dzida, lubelski konsultant wojewódzki w dziedzinie diabetologii.

  • Triumfalny powrót drożdżówek

    Resort zdrowia skapitulował przed minister edukacji Joanną Kluzik-Rostkowską: drożdżówki powrócą do szkolnych sklepików! Są takie momenty, w których odbiorca mediów nie wie, czy ktoś sobie nie robi z niego żartów.

  • MZ: W ciągu 2-3 tygodni poradnik, jak stosować rozporządzenie sklepikowe

    W ciągu 2-3 tygodni powstanie poradnik, jak stosować tzw. rozporządzenie sklepikowe - zapowiada resort zdrowia. Wiceminister Beata Małecka-Libera podkreśla, że likwidacja niezdrowego jedzenia w szkołach to dopiero początek walki z nadwagą i otyłością u dzieci.

  • Żywienie dzieci w szkołach musi opierać się na rzetelnej wiedzy

    Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące poprawy asortymentu sklepików szkolnych oraz menu szkolnych stołówek wzbudziło wiele emocji i wątpliwości, zwłaszcza w  środowisku szkolnym i branży spożywczej. Wiele osób wciąż pyta jaki jest cel tego rozporządzenia? I czy w ogóle da się je wdrożyć w praktyce? Poniżej przedstawiamy odpowiedzi i argumenty ekspertów.

  • Piekarze walczą z rozporządzeniem sklepikowym

    Krakowscy piekarze przygotowują akcję, której celem będzie przywrócenie obwarzanka do szkół. Samorządowcy stają też w obronie drożdżówki.

  • Zdrowe odżywianie chroni mózg przed depresją

    Dieta bogata w warzywa, owoce i orzechy nie tylko chroni przed otyłością, ale także przed depresją - informuje pismo "BMC Medicine".

  • ARR: W szkołach zamiast "śmieciowej żywności" - program "owoce i warzywa"

    1 września powraca program "owoce i warzywa w szkole", który ma zmienić nawyki żywieniowe dzieci; wpisuje się on w akcję zdrowego w szkołach, w których zakazano sprzedaży w sklepikach "śmieciowej żywności" - podała rzecznik Agencji Rynku Rolnego Iwona Ciechan.

  • Mniej palimy, jemy więcej nabiału i cukru

    Zdecydowanie mniej palimy, spożywamy za to więcej mleka i jego przetworów, jemy też więcej cukru - wynika z danych jakie w poniedziałek opublikował Główny Urząd Statystyczny. Według GUS jemy mniej warzyw i owoców.

  • Odkryto gen otyłości?

    Naukowcy z Kanady twierdzą, że zidentyfikowali gen, który może być ważnym czynnikiem rozwoju otyłości.

  • Rząd na wojnie z otyłością

    Do Sejmu trafił Narodowy Program Zdrowia do roku 2020, w którym rząd stawia sobie za główny cel uporanie się z problemem otyłości Polaków, informuje "Rzeczpospolita".

808 artykułów - strona 68 z 81

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest