Zdecydowanie mniej palimy, spożywamy za to więcej mleka i jego przetworów, jemy też więcej cukru - wynika z danych jakie w poniedziałek opublikował Główny Urząd Statystyczny. Według GUS jemy mniej warzyw i owoców.
Naukowcy z Kanady twierdzą, że zidentyfikowali gen, który może być ważnym czynnikiem rozwoju otyłości.
Do Sejmu trafił Narodowy Program Zdrowia do roku 2020, w którym rząd stawia sobie za główny cel uporanie się z problemem otyłości Polaków, informuje "Rzeczpospolita".
Coca-Cola, największy na świecie producent słodzonych napojów, wspiera finansowo naukowców, którzy przerzucają winę za otyłość Amerykanów ze złej diety na brak ćwiczeń - pisze w poniedziałek dziennik "New York Times".
Minister Sportu i Turystyki ogłosił dodatkowy nabór wniosków w ramach programu „Sport Wszystkich Dzieci”. Wnioski na dofinansowanie „Wspierania programów aktywności fizycznej jako przeciwdziałania nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży” należy składać do 24 sierpnia. Do rozdysponowania jest 300 000 zł.
Dieta bogata w produkty zawierające wysoko przetworzone węglowodany - np. biały chleb, słodycze czy słodzone napoje - ma związek z większym ryzykiem depresji u kobiet po menopauzie – wykazało badanie, które publikuje pismo “American Journal of Clinical Nutrition”.
Polacy nie mają nawyku liczenia kalorii, zapominają o tym zwłaszcza w kwestii napojów. Niestety, wiele jest wysokoenergetycznych, co jest istotne głównie latem, gdy spożywa się więcej płynów. Planując posiłki, Polacy nie biorą też pod uwagę poziomu swojej aktywności fizycznej.
Żołnierze dużo chętniej niż cywile uczestniczą w programach profilaktyki zdrowotnej. Największe zainteresowanie wykazują ci, dla których sprawność fizyczna ma kluczowe znaczenie, np. żołnierze wojsk specjalnych – pokazują badania przeprowadzone przez Wojskowy Instytut Medyczny.
Mężczyźni, którym urodziło się pierwsze dziecko, przybierają na wadze, co zwiększa ryzyko przewlekłych chorób - informuje "American Journal of Mens Health".
Zestaw genów, który wpływa na wrażliwość ludzi na smak słodki - niezależnie czy jest to smak naturalnego cukru, czy syntetycznych słodzików - udało się zidentyfikować w badaniach na bliźniętach - informuje pismo “Twin Research and Human Genetics”.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.