Aktualności

  • Polacy tyją w zatrważającym tempie

    24 października obchodzimy dzień poświęcony walce z otyłością. Lekarze POZ na co dzień leczą takich pacjentów i wiedzą, co jest dla nich największym problemem.

  • Paradoks otyłości

    Jedna trzecia osób o prawidłowej wadze cierpi na otyłość. Wskaźnik BMI jest niewystarczająco wiarygodny dla profilaktyki chorób serca.

  • Opole – Poradnia Leczenia Otyłości w USK

    Na podstawie skierowania od lekarza POZ lub specjalisty przyjmowani do niej są pacjenci na podstawie skierowania z głównym rozpoznaniem otyłości drugiego stopnia, ale nie chorujący na cukrzycę.

  • Otyłość i seksualność – z czym mierzą się chorzy

    Zaburzenia w sferze seksualnej u osób chorujących na otyłość, jeśli się pojawiają, wynikają nie tyle z  samej otyłości, co z powikłań, które za sobą pociąga.

  • Publikacja badacza UMB w Lancet D&E

    W najnowszym numerze czasopisma Lancet Diabetes & Endocrinology dr Łukasz Szczerbiński z Centrum Badań Klinicznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku opublikował artykuł pod tytułem „Precision medicine of obesity as an integral part of type 2 diabetes management – past, present, and future”.

  • Zapobieganie otyłości okiem nastolatków

    Młodzież właściwie nie dostrzega działań ze strony szkoły czy państwa, które promowałyby aktywność fizyczną poza zajęciami obowiązkowymi.

  • Naukowcy SUM sprawdzą, jak odżywiają się uczniowie szkół podstawowych

    Ponad tysiąc uczniów klas 6 i 7 szkół podstawowych weźmie udział w badaniach naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, aby sprawdzić, w jaki sposób się odżywiają. Dla nastolatków i ich rodziców przygotowano również bezpłatne warsztaty kulinarne i porady dietetyczne.

  • Czy system Nutri-Score wprowadza w błąd?

    Do Urzędu Ochrony Klienta i Konsumenta złożono petycję z wnioskiem o sprawdzenie czy system nie wprowadza konsumentów w błąd.

  • Liczba osób z zaburzeniami odżywiania się wzrosła w czasie pandemii

    Jak informuje Canadian Medical Association Journal, w okresie pandemii COVID-19 zwiększyła się liczba osób z zaburzeniami jedzenia, trafiającymi na oddziały ratunkowe i do szpitali.

  • Rośnie światowe spożycie słodzonych napojów

    Światowe spożycie słodkich napojów w ciągu ostatnich trzech dekad wzrosło o co najmniej 16 proc. - podano w „Nature Communications”. Nie jest to jednak wzrost równomierny; silnie zależy od miejsca zamieszkania.

811 artykułów - strona 8 z 82

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest