Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Wywiady

  • Otyłość to choroba

    Otyłość to choroba

    Póki nie będziemy jej tak traktować, nigdy z nią nie wygramy. Musimy pamiętać, że dzieci nie są otyłe. Dzieci chorują na otyłość i powinny być leczone – mówi dr hab. Paweł Matusik, adiunkt w Katedrze i Klinice Pediatrii i Endokrynologii Dziecięcej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

  • Dziecko ma się zmęczyć

    Dziecko ma się zmęczyć

    Rodzic potrzebuje od lekarza konkretnej informacji: ile czasu dziecko powinno poświęcić na ruch, w jaki sposób i że podczas tej aktywności dziecko ma się zmęczyć – mówi dr Paulina Metelska koordynator gdańskiego programu zdrowotnego „6, 10, 14 dla Zdrowia”.

  • Coraz szersze zastosowania chirurgii robotowej i nowoczesne leczenie bariatryczne

    Coraz szersze zastosowania chirurgii robotowej i nowoczesne leczenie bariatryczne

    O obecnych możliwościach chirurgii robotowej i nowoczesnym leczeniu bariatrycznym, a także o nadziejach na przyszłość mówi prof. Tomasz Rogula, specjalista chirurgii ogólnej, bariatrycznej, laparoskopowej i metabolicznej.

  • Suplementy diety a rak – okiem dietetyka klinicznego

    Suplementy diety a rak – okiem dietetyka klinicznego

    Przed włączeniem jakiejkolwiek suplementacji w trakcie leczenia onkologicznego należy skonsultować się z onkologiem lub dietetykiem specjalizującym się w żywieniu klinicznym - mówi Agnieszka Surwiłło-Snarska, dietetyk kliniczny.

  • Masa problemów, czyli o znieczulaniu pacjentów z otyłością

    Masa problemów, czyli o znieczulaniu pacjentów z otyłością

    O konsekwencjach otyłości rozmawiamy z anestezjologiem, dr Marcinem Możańskim.

  • Otyłość a insulinooporność

    Otyłość a insulinooporność

    – Nieodpowiedni styl życia – za dużo cukru i tłuszczu w diecie oraz brak aktywności fizycznej – prowadzi do insulinooporności, powiedzmy to jasno – mówi dr hab. n. med. Monika Karczewska-Kupczewska z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Chorób Metabolicznych na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku.

  • Czy otyłość sprzyja chorobom wątroby?

    Czy otyłość sprzyja chorobom wątroby?

    Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest wątrobową manifestacją zespołu metabolicznego. Częstość występowania tej choroby w ogólnej populacji szacuje się na ok. 25-30%, a jeżeli przeanalizujemy pacjentów otyłych, to odsetek NAFLD znacząco wzrasta.

  • Restrykcyjne diety mogą zrujnować zdrowie

    Restrykcyjne diety mogą zrujnować zdrowie

    Jeśli chcesz się odchudzać nie stosuj restrykcyjnych diet - wyeliminowanie węglowodanów może spowodować groźne skutki zdrowotne. O wynikach badań opowiada prof. Maciej Banach z UM w Łodzi.

  • Bromatologia, dietetyka i superfood, czyli jedzenie jedzeniu nierówne

    Bromatologia, dietetyka i superfood, czyli jedzenie jedzeniu nierówne

    Chcąc zdrowo się odżywiać, nietrudno ulec modzie na tzw. superfood. "To termin chętnie wykorzystywany przez przemysł spożywczy w celach marketingowych, aby podkreślić wysokie walory zdrowotne oraz innowacyjność produktów" - mówi prof. n. farm. Maria Borawska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

  • Aktywność fizyczna kluczowa przy zdrowym odżywianiu

    Aktywność fizyczna kluczowa przy zdrowym odżywianiu

    Nie ma zdrowego żywienia bez aktywności fizycznej - przekonuje prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia radzi nie tyle zrezygnować ze słodyczy i mięsa, ile po prostu ograniczyć ich spożycie bądź zastąpić zdrowszymi zamiennikami.

27 artykułów - strona 1 z 3

Gdzie kierować?

Przedstawiamy aktualny wykaz poradni leczenia otyłości posiadających umowę z NFZ, uzdrowisk i szpitali (stan na 10.2020 r.)

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.