Wywiady

  • Medycyna kulinarna przekłada zalecenia na praktykę

    Medycyna kulinarna przekłada zalecenia na praktykę

    Aby ocenić, jaki sposób żywienia będzie dla nas najlepszy, specjalista powinien wziąć pod uwagę nasz styl życia, uwarunkowania genetyczne czy ewentualne choroby przewlekłe – mówi Baszar El-Helou z WUM.

  • Nie ma innej drogi

    Nie ma innej drogi

    Oddaliśmy głos praktykom, by podzielili się swoimi doświadczeniami – podkreśla prof. Paweł Bogdański, prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Nieco ponad rok od powstania PTLO ukazują się „Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na otyłość”.

  • Otyłość można i należy leczyć

    Otyłość można i należy leczyć

    Otyłość to poważna choroba, która rozwija się z powodu splotu różnych czynników. Na szczęście należy i da się ją leczyć. O dostępnych metodach opowiada prof. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM.

  • Czas zintegrować środowisko osób zajmujących się otyłością dziecięcą

    Czas zintegrować środowisko osób zajmujących się otyłością dziecięcą

    Według różnych danych, otyłość III stopnia skraca życie średnio od 7 do 13 lat. Nastolatek chorujący na otyłość olbrzymią ma około 60% szans, że osiągnie 70 lat życia. Powinniśmy mówić o tej chorobie równie dużo i głośno jak o chorobach onkologicznych – mówi dr hab. Paweł Matusik, prezes Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej.

  • „Odchudzanie” nie jest leczeniem

    „Odchudzanie” nie jest leczeniem

    Według danych OECD, do 2050 r. z powodu otyłości średnia długość życia w naszym kraju zmniejszy się o blisko 4 lata. Jak groźna jest otyłość, pokazuje też pandemia COVID-19. U chorych na otyłość występuje o 113% zwiększone ryzyko konieczności hospitalizacji, o 74% zwiększone ryzyko hospitalizacji na OIT i o 48% zwiększone ryzyko zgonu – mówi prof. Paweł Bogdański.

  • Nie ma zdrowej diety dziecka bez zdrowej diety rodzica

    Nie ma zdrowej diety dziecka bez zdrowej diety rodzica

    Rosnące problemy z otyłością wśród dzieci, obniżenie sprawności fizycznej i jakości żywności to kwestie, które mają ogromny wpływ na przyszłość naszych dzieci. Jak możemy ograniczyć negatywne zmiany cywilizacyjne i podejmować bardziej świadome decyzje w kwestii żywienia dzieci?

  • Ostatnia deska ratunku

    Ostatnia deska ratunku

    Co najmniej 600 tys. Polaków z otyłością kwalifikuje się do leczenia chirurgicznego. Dla wielu z nich operacja bariatryczna jest ostatnią szansą przedłużenia życia – mówi prof. Wiesław Tarnowski, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Bariatrycznej CMKP w Warszawie.

  • Nie tylko dodatni bilans kaloryczny

    Nie tylko dodatni bilans kaloryczny

    O tym, że zbyt często postrzegamy otyłość w kategoriach estetycznych, oraz o potrzebie systemowego działania w jej eliminowaniu, opowiada z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością dr Paulina Metelska, dietetyk, specjalista zdrowia publicznego.

  • Rola psychodietetyka w leczeniu otyłości

    Rola psychodietetyka w leczeniu otyłości

    Ważna jest umiejętność rozróżniania bodźców, takich jak głód, sytość czy zmęczenie. Ludzie często mylą zmęczenie z głodem i zamiast odpocząć sięgają np. po wysokoenergetyczną przekąskę – mówi dr hab. n. o zdr. Monika Bąk-Sosnowska, psycholog kliniczny.

  • Żeby wpłynąć na codzienną dietę

    Żeby wpłynąć na codzienną dietę

    O znakowaniu żywności, otyłości, wyborach konsumenckich i próbie ich zmiany opowiadają w rozmowie z MP.PL przedstawicielki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: dr inż. Katarzyna Stoś oraz dr inż. Beata Przygoda.

42 artykuły - strona 1 z 5
Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.