Żywienie i aktywność fizyczna w profilaktyce nowotworów złośliwych
Żywienie i aktywność fizyczna w profilaktyce nowotworów złośliwych. Podsumowanie wytycznych American Cancer Society 2012
04.11.2013
Na podstawie: American Cancer Society guidelines on nutrition and physical activity for cancer prevention: reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity
L.H. Kushi, C. Doyle, M. McCullough i wsp., The American Cancer Society 2010 Nutrition and Physical Activity Guidelines Advisory Committee
CA Cancer Journal for Clinicians, 2012; 62: 30–67
Wybrane treści dla pacjenta
-
Nowotwór - co to, rozwój, podział
Nowotwór to nieprawidłowa tkanka. Nowotwory mogą był łagodne lub złośliwe. Łagodne nowotwory są częste, nie powodują powstania przerzutów i w większości są nieszkodliwe, choć mogą np. uciskać sąsiednie tkanki. Nowotwory złośliwe (np. raki) mogą powodować przerzuty i prowadzić do śmierci.
-
Metody leczenia żywieniowego w chirurgii
Każdy pacjent po przyjęciu na oddział chirurgiczny podlega ocenie odżywienia. Po stwierdzeniu wskazań do rozpoczęcia leczenia żywieniowego lekarz zaplanuje interwencję żywieniową. Po pierwsze należy wybrać drogę, którą dostarczane będą składniki odżywcze.
-
Interakcje leków z żywnością
Pomiędzy składnikami żywności a składnikami leków może dochodzić do interakcji skutkującej ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.
-
Badanie dermatoskopowe
Niewątpliwie największą rolę w diagnostyce i wczesnym wykrywaniu nowotworów skóry odgrywa dermoskopia (dermatoskopia).