Pytanie nadesłane do redakcji
Mam 54 lata i przy wzroście 171 cm ważę 105 kg - co mam zrobić i ile by kosztowało, aby zejść do 80 kg. Czy jest lekarz, który mógłby mi pomóc? Gdzie mam się zapisać, żeby czekać w kolejce na bezpłatne leczenie mojej otyłości? Ewa
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Bezpłatne leczenie otyłości można podjąć w Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Jednakże zachęcam do podjęcia samodzielnej próby redukcji masy ciała. Sposobem na schudnięcie jest zastosowanie racjonalnej, dobrze zbilansowanej diety niskokalorycznej. W tym celu poleca się zastosowanie 6 podstawowych zasad, tj.
- Regularność posiłków
- Umiar w jedzeniu
- 3,5-4 porcje produktów zbożowych, gdzie 1 porcja to średnia kromka (40 g) lub produkty suche (przed ugotowaniem 30 g), takie jak: kasza, ryż, makaron, mąka, płatki śniadaniowe
- 4 porcje warzyw, gdzie 1 porcja to 70 g ziemniaków, 45 g kukurydzy, 66 g groszku zielonego, 75 g bobu, ok. 130 g buraków, kapusty włoskiej, brukselki, ok. 200 g pozostałych warzyw
- 2 porcje owoców, gdzie jedna porcja to 22 g awokado, 37 g banana, 50 g winogron, czereśni, ananasa, gruszki, kiwi, ok. 80 g nektarynki, brzoskwini, jabłka, wiśni, mandarynki, agrestu, śliwek, moreli, pomarańczy, ok. 100 g pozostałych owoców
- 2,5 porcji produktów mlecznych, gdzie 1 porcja to szklanka mleka lub fermentowanych napojów mlecznych (jogurt naturalny, kefir, maślanka), 80 g sera twarogowego chudego, 100 g serka ziarnistego lub homogenizowanego
- 1 porcję mięsa i innych produktów białkowych, gdzie jedna porcja to 150 g mięsa, drobiu, wędlin lub ryb lub 2 sztuki jajek kurzych lub ok. 50 g suchych nasion roślin strączkowych jak fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca
- 1,5 porcji tłuszczu, gdzie 1 porcja to łyżka oliwy lub dowolnego oleju lub 2 łyżki margaryny miękkiej.
- Jakość produktów
- z produktów zbożowych najlepiej wybierać produkty pełnoziarniste, tj. ciemne pieczywo (na zakwasie), grube kasze - gryczana, pęczak, ryż brązowy lub dziki, makarony pełnoziarniste, płatki naturalne z dowolnego ziarna, otręby
- z produktów mięsnych sięgamy tylko po te chude, tj. drób bez skóry, indyk, schab środkowy, wołowina, cielęcina. Z wędliny wybieramy tylko szynki. Eliminujemy cienkie kiełbasy, kabanosy, salami i tłuste wędliny. Polecane są ryby, zwłaszcza morskie, jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela
- z produktów mlecznych poleca się mleko o zawartości tłuszczu poniżej 2% oraz niskotłuszczowe fermentowane napoje mleczne, najlepiej naturalne. Do napojów mlecznych poleca się dodatki w postaci owoców, płatków czy orzechów. Z przetworów mlecznych można być wybierać sery twarogowe chude, serki ziarniste lub serki homogenizowane. Nie zaleca się serów żółtych, pleśniowych czy serków topionych.
- warzywa powinny obfitować w każdym z posiłków. Warto pamiętać, że warzywa zawierają błonnik, więc dają uczucie sytości, a do tego są niskokaloryczne. Jako przekąskę poleca się wybierać warzywa, korzystać z sezonowych warzyw i owoców, a w okresie zimowym z mrożonek. Na obiad należy starać się zjadać warzywa zarówno surowe, jak i gotowane. Ponadto wskazane jest spożywanie warzyw jako samodzielnego dania z dodatkiem, np. drobiu, ryb, nasion roślin strączkowych, jajka. Stosowanie zasady kolorowego talerza, gwarantuje iż posiłki będą zdrowe i apetyczne.
- Zachowanie umiaru w spożywaniu cukru i słodyczy
- zrezygnować z picia napojów słodkich
- nie dosładzać ciepłych napojów cukrem, jak kawa czy herbata
- unikać zastępowania posiłku szybko i łatwo dostępnymi słodyczami
- unikać spożywania słodkich przekąsek, zastępując je innymi produktami, jak warzywa czy owoce
- gorzką czekoladę zamiast batonu czekoladowego
- ciasto drożdżowe, a nie ciasto z kremem
- sorbet lodowy zamiast lodów kremowych
- Odpowiednia ilość płynów
- Aktywność fizyczna jest równie ważna jak dieta
W ciągu dnia poleca się jadanie 4-5 posiłków, w przerwach nieprzekraczających 3-4 godzin. Nieregularność posiłków jest jednym z najczęstszych błędów dietetycznych i sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach brzucha. Ponadto regularne jadanie posiłków zapobiega występowaniu napadów wilczego głodu, niepohamowanego apetytu także na słodycze.
Polecaną wartością energetyczną racjonalnie zbilansowanej diety niskokalorycznej dla kobiet jest 1200 kcal. Tę wartość energetyczną można dostarczyć, komponując:
Spożywanie produktów o wysokiej wartości odżywczej, czyli takich, które dostarczają duże ilości składników odżywczych, dają uczucie sytości i zapobiegają niedoborom pokarmowym.
Cukier i słodycze to źródło "pustych kalorii", czyli poza dostarczeniem do naszego organizmu energii nie przynoszą żadnych witamin ani minerałów. Aby zmniejszyć ilość cukru w diecie, poleca się:
W "podbramkowych sytuacjach" wybieraj:
W ciągu dnia zaleca się wypijanie około 2 litrów płynów. Najbardziej poleca się wodę oraz napary herbat (smakowe, owocowe). Warto pamiętać, że zbyt mała ilość płynów w diecie sprzyja powstawaniu zaparć. Bezwzględnie zaleca się zrezygnowanie z napojów słodkich, które są źródłem dużych ilości cukru, czyli "pustych kalorii". Na przykład butelka 1,5 l wody smakowej truskawkowej zawiera 18 łyżeczek cukru!
Poza codziennymi zajęciami warto znaleźć przynajmniej 30 minut, a najlepiej 60 minut dla siebie i przeznaczyć ją na ulubioną aktywność fizyczną, która pozytywnie wpłynie na kondycję zdrowotną całego organizmu [więcej na ten temat m.in.: Aktywność fizyczna – jak zaprzyjaźnić się ze sportem?, Aktywność fizyczna u osób zdrowych - przyp. red.].