Czy uzasadniona jest zmiana hydrolizatu o znacznym stopniu hydrolizy białka na inny po tygodniu od jego wprowadzenia u dziecka z podejrzeniem alergii na białka mleka krowiego?

06.02.2024

Pytanie nadesłane do Redakcji

Jak postąpić, jeżeli z powodu podejrzenia alergii na białka mleka krowiego (BMK) dziecku zalecono hydrolizat o znacznym stopniu hydrolizy białka, ale objawy (np. ze strony przewodu pokarmowego) nadal utrzymują się po tygodniu. Czy w takim przypadku zmiana hydrolizatu na inny jest uzasadniona?

Odpowiedź

prof. dr hab. n. med. Anna Nowak-Węgrzyn
Division of Pediatric Allergy and Immunology, Department of Pediatrics, New York University Grossman School of Medicine, Nowy Jork, USA

W mojej opinii jest to niesłuszne postępowanie. Należy unikać takiego zmieniania wielu różnych preparatów żywieniowych w krótkim czasie. Bardzo ważne jest wytłumaczenie rodzicom, że po zastosowaniu określonego hydrolizatu trzeba poczekać ≥2 tygodnie na kliniczny efekt jego działania. Zwłaszcza że bardzo często wprowadzanie tego rodzaju hydrolizatu jest początkowo trudne – dzieci nie chcą go jeść ze względu na bardziej gorzki smak niż wcześniej stosowane mleko modyfikowane dla niemowląt.

Z drugiej strony hydrolizaty o znacznym stopniu hydrolizy białka – serwatkowego i kazeinowego – uznaje się za preparaty hipoalergenowe. Jeżeli objawy kliniczne są rzeczywiście ciężkie i z dużym prawdopodobieństwem wywołane alergią na BMK, to uzasadnione może być zastosowanie preparatu zawierającego wolne aminokwasy (dieta elementarna) już na samym początku terapii albo – co zaleca się częściej – w przypadku rozpoznania nietolerancji hydrolizatu o znacznym stopniu hydrolizy białka (co dotyczy tylko 5–10% dzieci). O takiej nietolerancji może świadczyć m.in. brak zadowalającego przyrostu masy ciała dziecka żywionego hydrolizatem. U dzieci z podejrzeniem alergii na BMK nie należy więc rutynowo stosować diety elementarnej na początku terapii.

Piśmiennictwo:

1. Nowak-Węgrzyn A., Chehade M., Groetch M.E. i wsp.: International consensus guidelines for the diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome: Executive summary-Workgroup Report of the Adverse Reactions to Foods Committee, American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. J. Allergy Clin. Immunol., 2017; 139 (4): 1111–1126
2. Nocerino R., Bedogni G., Carucci L. i wsp.: The impact of formula choice for the management of pediatric cow’s milk allergy on the occurrence of other allergic manifestations: the atopic march cohort study. J. Pediatr., 2021; 232: 183–191.e3
3. Stróżyk A., Horvath A., Meyer R., Szajewska H.: Efficacy and safety of hydrolyzed formulas for cow’s milk allergy management: A systematic review of randomized controlled trials. Clin. Exp. Allergy, 2020; 50 (7): 766–779
4. Sicherer S.H., Abrams E.M., Nowak-Wegrzyn A., Hourihane J.O.: Managing food allergy when the patient is not highly allergic. J. Allergy Clin. Immunol. Pract., 2022; 10 (1): 46–55
Wybrane treści dla pacjenta
  • Zapalenie oskrzelików
  • Testy skórne
  • Uczulenie na komary
  • Wady zgryzu - informacje ogólne
  • Kompleksy immunologiczne
  • Zaburzenia somatyzacyjne u dzieci i młodzieży
  • Zakażenia układu moczowego u dzieci
  • Małe dziecko u dentysty
  • Podgłośniowe zapalenie krtani (krup wirusowy)
  • Gruźlica dziecięca

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej