Jak wprowadzać pokarmy uzupełniające u dziecka po przebyciu FPIES?

06.02.2024

Odpowiedź

prof. dr hab. n. med. Anna Nowak-Węgrzyn
Division of Pediatric Allergy and Immunology, Department of Pediatrics, New York University Grossman School of Medicine, Nowy Jork, USA

Większość dzieci z zespołem zapalenia jelit wywołanego przez białka pokarmowe (food protein-induced enterocolitis syndrome – FPIES) (ok. 70%) reaguje tylko na jeden pokarm. Niestety nie dysponujemy prostymi testami diagnostycznymi pozwalającymi przewidzieć, czy niemowlę zareaguje także na inne pokarmy. W tej grupie dzieci nie zaleca się opóźniania wprowadzania pokarmów uzupełniających do diety, czyli podaje się je w wieku 4–6 miesięcy. Wybieramy początkowo pokarmy, które rzadko są przyczyną FPIES. Zwykle są to warzywa, takie jak brokuły czy korzeń pietruszki. Należy zacząć od bardzo małej ilości, zwykle od około 1/2 łyżeczki podawanej na przykład 2 razy/24 h. Za każdym razem powinno się zwiększać tę ilość aż do osiągnięcia porcji odpowiedniej dla wieku dziecka. Następnie taki pokarm powinno się podawać ≥3 razy w tygodniu. Tolerancja tego pokarmu zwiększa poczucie bezpieczeństwa rodziców, często mocno nadwyrężone po wcześniejszej ciężkiej reakcji. Ponadto, jeżeli dziecko toleruje pokarm z jednej grupy, to zwiększa się od razu prawdopodobieństwo, że będzie tolerowało inne spokrewnione pokarmy. W miarę postępu wprowadzanie kolejnych pokarmów może być już coraz mniej rygorystyczne, więc dziecku można pozwolić na próbowanie innych pokarmów bez ograniczeń.

Jeżeli rodzice wyrażają ogromny lek, to próbę wprowadzenia pierwszego nowego pokarmu po przebyciu FPIES można wykonać pod nadzorem lekarza. Nie ma potrzeby uzyskiwania dostępu dożylnego, ale próba w warunkach nadzorowanych w miejscu, w którym można szybko i skutecznie leczyć reakcję anafilaktyczną, sprawia, że rodzice dziecka czują się bezpieczniej. Skuteczne wprowadzenie i tolerancja co najmniej jednego pokarmu od razu zwiększa ich poczucie bezpieczeństwa.

Piśmiennictwo:

1. Nowak-Węgrzyn A., Chehade M., Groetch M.E. i wsp.: International consensus guidelines for the diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome: Executive summary-Workgroup Report of the Adverse Reactions to Foods Committee, American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. J. Allergy Clin. Immunol., 2017; 139 (4): 1111–1126
Wybrane treści dla pacjenta
  • Próba prowokacyjna z alergenem
  • Alergia pokarmowa u dzieci
  • Inne badania wykonywane u chorych na astmę
  • Zapalenia stawów w przebiegu nieswoistych zapaleń jelit
  • Atopowe zapalenie skóry
  • Alergia na leki
  • Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
  • Nadwrażliwość na pokarmy
  • Jak długo mleko kobiece zawiera przeciwciała chroniące przed infekcjami?
  • Dopełniacz

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej