Oświadczenie Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w sprawie szczepień

13.12.2018
PTK

Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego (PTK) w oficjalnym oświadczeniu wyraził poparcie dla stanowiska Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej dotyczącego odrzucenia projektu ustawy znoszącej obowiązek szczepień.

– Obawy osób podważających zasadność szczepień nie znajdują oparcia w wynikach badań naukowych, które potwierdzają bezpieczeństwo i skuteczność szczepień. Decyzja o rezygnacji ze szczepień pozbawiona jest racjonalności i znajomości korzyści płynących z możliwości zapobiegania chorobom zakaźnym z ich potencjalnymi powikłaniami, w tym w części przypadków powikłaniami za strony układu krążenia – czytamy w oświadczeniu.

PTK zwróciło również uwagę na niewystarczającą edukację społeczeństwa w zakresie zachowań prozdrowotnych. – Edukacja powinna znaleźć miejsce zarówno w klasach szkolnych, jak i w gabinetach lekarzy opieki podstawowej, lekarzy specjalistów i w środkach masowego przekazu – wskazują specjaliści.

W imieniu Zarządu Głównego PTK pod oświadczeniem podpisali się prof. dr hab. med. Piotr Jankowski oraz prof. dr hab. med. Piotr Ponikowski.