LDL-C, nie-HDL-C czy apoB - który z parametrów najlepiej odzwierciedla ryzyko sercowo-naczyniowe u osób leczonych statyną?
Stężenie cholesterolu LDL, nie-HDL i apolipoproteiny B a ryzyko sercowo-naczyniowe u chorych przyjmujących statyny – przegląd systematyczny
14.08.2012
Omówienie artykułu: Association of LDL cholesterol, non-HDL cholesterol, and apolipoprotein B levels with risk of cardiovascular events among patients treated with statins: a meta-analysis.
S.M. Boekholdt, B.J. Arsenault, S. Mora i wsp.
JAMA, 2012; 307: 1302–1309
Wybrane treści dla pacjenta
-
Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
Wiele osób zastanawia się, czy spożycie większej liczby jaj może być niebezpieczne dla zdrowia. Niepokój w tej kwestii obudziło opublikowane w 1972 roku stanowisko AHA, w którym zalecono ograniczenie spożycia jaj do 3 sztuk tygodniowo. Po latach, na podstawie uaktualnionej wiedzy, dokonano rewizji tych zaleceń.
-
Wysoki poziom cholesterolu - kiedy należy przyjmować leki?
Bardzo dużo osób dorosłych ma podwyższone stężenie cholesterolu - w Polsce ponad 60%. Nie oznacza to jednak że każda z nich wymaga leczenia farmakologicznego.
-
Lipidogram
Lipidogram to badanie lipidów we krwi, podczas którego oznacza się stężenie całkowitego cholesterolu, cholesterolu HDL i LDL oraz triglicerydów. Istnieje wiele wskazań do wykonania lipidogramu, są to m. in. choroby sercowo-naczyniowe, miażdżyca, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek.
-
Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie
Cholesterol to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak spożywanie w nadmiernych ilościach pokarmów z dużą zawartością cholesterolu i jednoczesnym zwiększonym spożyciu nasyconych kwasów tłuszczowych, może przyczyniać się do powstania hipercholesterolemii
-
Cholesterol LDL – normy
Cholesterol LDL to frakcja cholesterolu, którego zbyt duże stężenie jest niekorzystne dla zdrowia, ponieważ przyczynia się do rozwoju miażdżycy. U osób zdrowych norma stężenia cholesterolu we krwi wynosi <3,0 mmol/l (115 mg/dl). Zbyt duże stężenie cholesterolu LDL to hipercholesterolemia.
-
Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
Dieta obniżająca stężenie cholesterolu powinna uwzględniać ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu pokarmowego i kwasów tłuszczowych trans. Można to osiągnąć poprzez włączenie do jadłospisu osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu: warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych oraz chudego mięsa i ryb.
-
Jakimi lekami można skutecznie obniżyć cholesterol u osób z uszkodzoną wątrobą?
Mój mąż od 20 lat ma podwyższony cholesterol. Ze względu na wysokie poziomy AST, ALT i GGT (nawet 500-700 U/I) nigdy nie zażywał statyn.
-
Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?
Wśród produktów żywnościowych dostępnych na rynku i przeznaczonych do smarowania pieczywa wymienia się obecnie masło, margaryny miękkie oraz tłuszcze mieszane (będące połączeniem masła i olejów roślinnych lub masła i margaryny, tzw. miksy do smarowania). Produkty te charakteryzują się odmiennymi walorami smakowymi, składem kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie wartością odżywczą i zdrowotną.
-
Jestem szczupła, a mimo to mam podwyższony poziom cholesterolu - dlaczego?
Jestem osobą szczupłą (BMI 19,5), aktywną, nie jem tłustych i smażonych potraw, a mimo
to wartość „złego” cholesterol przekracza u mnie dwukrotnie normę. W jaki sposób można
go zmniejszyć (oprócz stosowania mocnych leków)? Czy może to być uwarunkowane genetycznie?
-
Choroba wieńcowa
Choroba wieńcowa polega na tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach wieńcowych (tętnicach doprowadzających krew do mięśnia sercowego). Choroba wieńcowa skutkuje niedokrwieniem mięśnia sercowego i może powodować – w zależności od nasilenia i stopnia niedokrwienia mięśnia sercowego – przewlekłe zespoły wieńcowe (dławica piersiowa stabilna) oraz ostre zespoły wieńcowe (zawały serca). Profilaktyka choroby wieńcowej opiera się na zapobieganiu miażdżycy, która jest najczęstszą przyczyną choroby wieńcowej.