Czy spożycie glutenu może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2?

01.06.2020
Omówienie artykułu: Zong G. i wsp.: Gluten intake and risk of type 2 diabetes in three large prospective cohort studies of US men and women. Diabetologia, 2018; 61: 2164–2173

Wybrane treści dla pacjenta
  • Zespół hiperglikemiczno-hiperosmolalny
  • Badania serologiczne w celiakii
  • Szczegółowe zalecenia dietetyczne w stanie przedcukrzycowym
  • Cukrzyca – typy cukrzycy, badania i sposoby leczenia
  • Choroby towarzyszące cukrzycy typu 1
  • Cukrzyce wtórne
  • Celiakia
  • Cukrzyca MODY
  • Biegunka
  • Nietolerancja laktozy w celiakii

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.