Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta dla osób z wyrównaną marskością wątroby

16.07.2014
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii

Przykładowy jadłospis dla osób z wyrównaną marskością wątroby

Wydrukuj swojemu pacjentowi przykładowy jadłospis

I śniadanie

  • kasza manna na mleku 1,5%
  • chleb pszenno-żytni posmarowany masłem
  • schab pieczony z dodatkiem majeranku
  • pomidor
  • herbata z cytryną i miodem
  • II śniadanie

  • chleb pszenno-żytni posmarowany masłem
  • twarożek z sera twarogowego półtłustego ze śmietanką i drobno posiekanym szczypiorkiem
  • herbata owocowa
  • Obiad

  • zupa kalafiorowa z ziemniakami
  • kasza jęczmienna gotowana
  • bitki wołowe
  • buraczki gotowane
  • surówka z marchwi i jabłek
  • z olejem słonecznikowym
  • sok pomarańczowy
  • podwieczorek

  • jogurt owocowy 1,5%
  • bułka pszenna z miodem
  • kiwi
  • Kolacja

  • ryba gotowana w jarzynach (np. dorsz, pstrąg) z dodatkiem oliwy z oliwek
  • ryż biały
  • herbatka owocowa
  • Napisz do nas

    Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
    Pomóż redagować portal.
    Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.