Dieta proteinowa Dukana – co powinni o niej wiedzieć lekarze

Dieta proteinowa Dukana – co powinni o niej wiedzieć lekarze
19.05.2011
dr hab. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Zakład Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości, Katedry Patofizjologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

Wprowadzenie

Otyłość jest chorobą przewlekłą bez tendencji do samoistnego ustępowania, w której rozwoju główną rolę odgrywa dodatni bilans energetyczny.1 Nadprodukcja żywności, powszechna dostępność smacznych produktów o dużej gęstości kalorycznej (tzn. liczbie kalorii w jednostce objętości), a jednocześnie coraz mniejsza aktywność fizyczna od najmłodszych lat istotnie przyczyniają się do gwałtownego narastania liczby osób otyłych. Obecnie w Stanach Zjednoczonych 22% dorosłych jest otyłych, i szacuje się, że jeśli dotychczas obserwowana szybkość narastania tej choroby będzie się utrzymywać, to w 2030 roku 51% populacji tego kraju będzie otyła.2 Także w różnych krajach Europy w ostatnim dziesięcioleciu zaobserwowano wzrost liczby osób otyłych o 10–40%.3,4 W badaniu WOBASZ, przeprowadzonym w Polsce w latach 2003–2005, otyłość stwierdzono u 20,6% mężczyzn i 20,2% kobiet,5 a od 2002 rok częstość ta wzrosła o blisko 2% (badanie NATPOL PLUS).6

Zadaj pytanie ekspertowi

Masz wątpliwości związane z leczeniem swoich pacjentów? Nie wiesz jak postąpić? Wyślij pytanie, dostaniesz indywidualną odpowiedź eksperta!

Konferencje i szkolenia

Akademia Raka Piersi 2018, 22.01.2018 - Poznań

Podstawowy kurs USG, 03.02.2018 - 04.02.2018 - Cholerzyn