Omówienie wskaźników jakości opieki nad chorymi na chorobę Parkinsona opracowanych przez AAN
Omówienie wskaźników jakości opieki nad chorymi na chorobę Parkinsona opracowanych przez American Academy of Neurology
17.11.2011
Omówienie artykułu Quality improvement in neurology: AAN Parkinson disease quality measures. Report of the Quality Measurement and Reporting Subcommittee of the American Academy of Neurology
E.M. Cheng, S. Tonn, R. Swain-Eng, S.A. Factor, W.J. Weiner, C.T. Bever, Jr., for the American Academy of Neurology Parkinson Disease Measure Development Panel
Neurology 2010; 75: 2021–2027
Wybrane treści dla pacjenta
-
Dieta w chorobie Parkinsona
Właściwa dieta zapewnia skuteczne działanie leków, wpływa na dobre samopoczucie chorego oraz warunkuje utrzymanie właściwej masy ciała. Istotny problem u pacjentów z chorobą Parkinsona stanowi niedożywienie. Jest ono spowodowane zarówno trudnościami w posługiwaniu się sztućcami, jak i częstym współwystępowaniem depresji, która zazwyczaj się wiąże z brakiem apetytu.
-
Choroba Parkinsona
Choroba Parkinsona dotyka w Polsce około 60-70 tys. osób. Z powodu starzenia się społeczeństwa jej częstość będzie rosła.