Czy choroba Hashimoto zwiększa ryzyko zachorowania na COVID-19?
17.03.2020
prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała
Katedra i Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Wybrane treści dla pacjenta
-
Choroba Hashimoto - co to, objawy, badania, leczenie
Przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (choroba Hashimoto) to przewlekła choroba tarczycy, w przebiegu której układ odpornościowy produkuje przeciwciała niszczące tarczycę i prowadzące do jej niedoczynności. Objawy choroby Hashimoto mogą być różne i dotyczyć całego organizmu.
-
Guzki tarczycy
Guzki tarczycy są litymi (wypełnione komórkami) lub wypełnionymi płynem (torbiele) zmianami w tarczycy, które można wyczuć w badaniu szyi.
-
Koronawirus (COVID-19) a grypa sezonowa - różnice i podobieństwa
Zarówno grypa sezonowa, jak i COVID-19, czyli choroba wywołana przez koronawirus (SARS-CoV-2), są chorobami zakaźnymi układu oddechowego. Między grypą a COVID-19 jest kilka podobieństw, ale istnieją także różnice. Jakie są różnice między COVID-19 a grypą sezonową?
-
Kłębuszkowe zapalenie nerek
Kłębuszkowe zapalenia nerek to grupa chorób charakteryzujących się zajęciem przez proces zapalny kłębuszków nerkowych, co z kolei jest przyczyną nieprawidłowej pracy nerek, a z czasem może prowadzić do niewydolności nerek. Przyczyną kłębuszkowego zapalenia nerek jest nieprawidłowa czynność układu immunologicznego (odpornościowego) i leczenie często polega na stosowaniu leków hamujących działanie tego układu.
-
Roponercze
Roponercze to ciężkie zakażenie układu moczowego z obecnością ropnej treści w miedniczce nerkowej.
-
Hashimoto a celiakia - jakie badania wykonać, aby wykluczyć nietolerancję glutenu?
Mam problemy żołądkowo-jelitowe. Zaczęłam podejrzewać, że mam problem z glutenem.
-
Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?
Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?
-
Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto
W odniesieniu do czynników żywieniowych, które mogą odgrywać istotną rolę w inicjacji rozwoju choroby, dowody naukowe wskazują najczęściej na duże spożycie jodu, nadkonsumpcję alkoholu, żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz niedobory selenu, żelaza, cynku, a także witaminy D
-
Przeziębienie, grypa czy COVID-19?
Pacjent może przebyć zakażenie koronawirusem z objawami kataru, grypa może mieć tak ciężki przebieg, że konieczna będzie hospitalizacja, a zakażenie wirusem RSV może skończyć się śmiercią – o infekcjach dróg oddechowych opowiada dr hab. Ernest Kuchar, specjalista chorób zakaźnych.
-
Test combo – grypa, COVID-19, RSV
Test combo to test diagnostyczny do samodzielnego wykonania, za pomocą którego można potwierdzić zakażenie wirusami grypy, SARS-CoV-2 (powodującym COVID-19) oraz RSV. Test combo można kupić w aptece za około 20 zł. Najbardziej wiarygodny wynik testu uzyskuje się na początku choroby