Suplementacja jodowa u kobiet w ciąży
18.07.2018
prof. dr hab. n. med. Alicja Hubalewska-Dydejczyk
Katedra Endokrynologii, UJ CM Kraków
Krakowska deklaracja o jodzie
Wybrane treści dla pacjenta
-
Wskaźniki skutecznego karmienia piersią (WSK)
Niejedna mama niepokoi się, czy ma wystarczająco dużo pokarmu. Niestety, pierś nie jest przezroczysta, a podczas karmienia nie ma podziałki w mililitrach. Nie oznacza to jednak, że nie możesz obiektywnie ocenić, czy Twoje dziecko zaspokaja swoje potrzeby żywieniowe.
-
Karmienie piersią a jedzenie ryb
Czy podczas karmienia piersią można spożywać surowe mięso i ryby?
-
Aspiryna (kwas acetylosalicylowy) a karmienie piersią
Przepisano mi Polocard. Czy mogę go stosować, karmiąc piersią?
-
Podwyższone ciśnienie tętnicze krwi u kobiet w ciąży
Podwyższone ciśnienie tętnicze krwi jest najczęściej występującym powikłaniem ciąży i dotyczy 8-10% kobiet.
-
Pemfigoid ciężarnych
Występuje zwykle w drugiej połowie ciąży (pod koniec II lub w III trymestrze). Może powodować przedwczesny poród lub urodzenie się dziecka o małej urodzeniowej masie ciała, rzadziej może dochodzić do poronienia.
-
Kto to jest konsultant IBCLC/doradca laktacyjny CDL?
Aby karmienie piersią przebiegało prawidłowo, konieczny jest instruktaż i wsparcie. Ale gdy pojawią się problemy, potrzeba jeszcze czegoś więcej – szerszej wiedzy, więcej umiejętności i czasu.
-
Zakażenie bakterią Chlamydia trachomatis w ciąży
Zakażenie bakterią Chlamydia trachomatis jest najczęstszą chorobą przenoszoną drogą płciową.
-
Ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych
Ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych jest rzadką, ale ciężką i gwałtownie przebiegającą chorobą, występującą w III trymestrze ciąży lub zaraz po porodzie.
-
Nowotwór złośliwy a ciąża
Wystąpienie nowotworu złośliwego w okresie ciąży tworzy bardzo skomplikowaną sytuację kliniczną, bowiem z jednej strony konieczne jest agresywne, obarczone poważnymi działaniami niepożądanymi leczenie przeciwnowotworowe, z drugiej zaś należy zabezpieczyć prawidłowy rozwój płodu.
-
Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto
W odniesieniu do czynników żywieniowych, które mogą odgrywać istotną rolę w inicjacji rozwoju choroby, dowody naukowe wskazują najczęściej na duże spożycie jodu, nadkonsumpcję alkoholu, żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz niedobory selenu, żelaza, cynku, a także witaminy D