Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Picie kawy a ryzyko marskości wątroby

07.03.2016
Na podstawie: Kennedy O.J., Roderick P., Buchanan R. i wsp.: Systematic review with meta-analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis
Opracował lek. med. Władysław Januszewicz
Aliment Pharmacol Ther. 2016; 43: 562–274

Niedawno przedstawiliśmy badanie dotyczące korzystnego wpływu picia kawy na ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego, tymczasem ukazała się metaanaliza omawiająca kolejną ważną rolę jaką odgrywa kawa w prewencji rozwoju marskości wątroby.

Marskość wątroby stanowi istotne obciążenie dla służby zdrowia na całym świecie. W okresie od 1980 do 2010 roku, liczba zgonów z powodu marskości wątroby wzrosła od 676 000 przypadków (1,54% wszystkich zgonów) do ponad miliona (1,95%). Czynniki ryzyka tej choroby są zróżnicowane, jednak do głównych zalicza się poalkoholowe uszkodzenie wątroby oraz przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby. Ostatnio podkreśla się również rosnącą rolę niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) w rozwoju marskości wątroby. Kawa, poza kofeiną, zawiera ponad tysiąc substancji aktywnych, które mają wpływ na funkcje biologiczne człowieka. Dotychczasowe badania wykazały istotną rolę kawy w hamowaniu niekorzystnych procesów, takich jak zwłóknienie wątroby, marskość wątroby, a nawet rozwój raka pierwotnego wątroby. Badacze z Wielkiej Brytanii postanowili podsumować wszystkie dotychczasowe badania dotyczące roli kawy w prewencji marskości wątroby i stworzyli pierwszą tego typu metaanalizę.

Wskutek bardzo restrykcyjnej selekcji badań, spośród 2023 wstępnie wybranych publikacji, do ostatecznej analizy włączono 9 badań – 5 badań kohortowych i 4 kliniczno-kontrolne (ang. case-control study) – dotyczących 1990 przypadków i 432 133 uczestników. Wykazano, że zwiększenie spożycia kawy o dwie filiżanki dziennie związane było ze zmniejszeniem ryzyka względnego rozwoju marskości wątroby prawie o połowę (RR=0,56; 95% CI 0,41–0,76). Korzystny efekt był ściśle związany z dawkowaniem kawy. W porównaniu z osobami niespożywającymi kawy, ryzyko względne rozwoju marskości wątroby wyniosło 0,78 (95% CI 0,68–0,90); 0,57 (95% CI 0,50–0,65), 0,43 (95% CI 0,37–0,50) i 0,35 (95% CI 0,30–0,41) w porównaniu z osobami spożywającymi odpowiednio od jednej do czterech filiżanek kawy dziennie. Badacze podkreślili, że nie tylko kofeina odgrywa tu korzystną rolę i przytaczają wcześniejsze badania, w których korzystną rolę w prewencji marskości wątroby wykazano także dla kawy pozbawionej kofeiny.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.