Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i chorobie Leśniowskiego i Crohna

Dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit. Omówienie wskazówek International Organization for the Study of Inflammatory Bowel Disease 2020

19.01.2022
mgr Alina Niezgódka-Klósak1, prof. dr hab. n. med. Piotr Eder1,2
1 Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
2 Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu

Wybrane treści dla pacjenta
  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Zapalenia stawów w przebiegu nieswoistych zapaleń jelit
  • Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Choroba Leśniowskiego i Crohna
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.